Руснаците го закъсаха с по-скъпи алкохол, коли, ковчези

Чуждестранните автомобили са поскъпнали със 74,4% след началото на войната в Украйна

14.10.2024 | 09:13 Редактор:
Вносният алкохол ще продължи да поскъпва.
Вносният алкохол ще продължи да поскъпва.

Цените на много стоки и услуги в Русия продължават да се показват заради войната в Украйна. Данни на The Insider посочват като лидери в поскъпването колите, пътуванията и чуждестранните стоки, които зависят от курса на рублата, както и маникюрът, погребалните услуги и например агнешкото, които изглежда не са свързани с валутен курс. Потребителската кошница на Росстат не отразява тези колебания поради особеностите на нейните изчисления, но жителите на големите градове, където се извършва лъвският дял от потреблението, усещат инфлацията особено остро.

Изследователския холдинг Romir публикува данни, според които потребителската кошница на средния руснак се е удвоила от февруари 2022 г. до август 2024 г. - с 95%. Само през първите три месеца от пълномащабното нахлуване в Украйна цените на храните се увеличиха с почти 30%.

Пътувания

Пътуване до Турция, което е най-популярният вид чуждестранна ваканция за руснаците, през февруари 2022 г., според Росстат, струва 30 хиляди рубли за една седмица на човек. През август 2024 г. цената вече е 93 хиляди рубли.

Чуждестранни автомобили

Според официалните данни новите чужди автомобили са поскъпнали със 74,4% средно в цялата страна: ако през февруари 2022 г. средната цена беше фиксирана на 1,4 милиона рубли, то към август 2024 г. тя достигна 2,4 милиона рубли.  Експертите на Avtostat отбелязват, че на руския пазар като нови автомобили остават само местни и китайски марки. Росстат използва за своите изчисления стоки, които са популярни и достъпни в цяла Русия, напомня друг експерт: взети са предвид най-често срещаните цени.

През януари–август 2022 г. най-популярните и евтини вносни автомобили на руския пазар бяха Hyundai Solaris и Kia Rio, чиято цена вече се е увеличила с повече от 40%. Но до януари 2023 г. най-популярният внесен автомобил беше Cherry Tiggo 7 Pro за 2,65 милиона рубли, а най-евтиният беше Haval Jolion за 1,89 милиона рубли.

Ковчези

По очевидни причини търсенето на погребални услуги в Русия нарасна, докато разходите на погребалните компании се увеличиха поради санкциите и падането на рублата, което веднага се отрази на цената на ковчезите. В много региони те са се удвоили в цената, а в някои (например в Ишим, Туапсе и Пятигорск) се е утроила. Според Росстат в два региона ковчезите са поскъпнали необичайно четири пъти по неясни причини: в град Сасово в Рязанска област (7500 рубли вместо предвоенните 1700 рубли) и Братск в Иркутска област (14 500 рубли вместо 3400 рубли).

В Москва кремацията е поскъпнала двойно: от 16,6 хиляди на 37,7 хиляди рубли, според Росстат. Изкопаването на гроб в Йейск и Туапсе стана осем пъти по-скъпо, пише dnes.bg.

Алкохол

На фона на войната и мобилизацията търсенето на алкохол в Русия значително нарасна, докато предлагането се влоши поради санкциите. Росстат не отрича, че алкохолните напитки са поскъпнали. Но за големи групи средният ръст ще бъде по-малък от половината навсякъде, тук всичко зависи от конкретната категория и марка. Проектът на FBK "Цените днес" по искане на The Insider откри най-скъпите напитки, както и хранителни продукти в Москва, като анализира данни от десет онлайн магазина.

През последните две години целият вносен алкохол и бира станаха значително по-скъпи (например бирата Paulaner Weissbier струва малко над сто рубли, а сега струва повече от 220 рубли, а виното Gaetano Pinot Grigio от 500 рубли до хиляда ). Освен това увеличението на цените ще продължи: през август бяха увеличени митата върху виното и силния алкохол от "недружелюбни" страни. Според експерти това ще се отрази най-вече на силния алкохол, където цените може да скочат с още 20%.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 141 гласа

Снимка: БГНЕС