Масова евакуация на цивилни от границата между Русия и Украйна

За миналата седмица 535 души са напуснали Сумска област

14.10.2024 | 09:08 Редактор:
Чули са се 50 експлозии в Сумска област за денонощие.
Чули са се 50 експлозии в Сумска област за денонощие.

Само за миналата седмица от граничните общини на Сумска област са се евакуирали 535 души, сред които и 143 деца, предаде Укринформ. 

36 800 души, в това число и деца, са евакуирани от 34 населени места от 5-километровата зона и извън 5-километровата зона от държавната граница на Украйна с Руската федерация.

Руските войски са извършили 11 атаки срещу гранични райони и населени места в Сумска област, чули са се 50 експлозии само за изминалото денонощие. А в Запорожка област са нанесени 177 удара по 9 населени места, съобщават украинските агенции.

Над 30 400 души, в това число близо 8000 деца, са били евакуирани от граничещи с Украйна райони заради обстрел и нападения, заяви руският омбудсман Татяна Москалкова. В интервю за медията "Аргументи и факти" Москалкова каза, че евакуираните са подслонени в близо 1000 центъра за временно настаняване в цяла Русия.

Тя заяви, че е получила сигнали за повече от 1000 руски граждани от Курск, чието местонахождение е неизвестно и за които се твърди, че са били отвлечени от украинските сили. За момента няма коментари по въпроса от Киев. И двете страни отричат да са нападали или държали в плен цивилни, но във войната са загинали хиляди хора, по-голямата част от които са украинци, предаде БНР.

Руското разследване междувременно постави в списъка за междудържавно издирване грузинския гражданин Александър Инасаридзе и украинския гражданин Сергей Андрейченко, за които се смята, че са замесени във взривяването на Керченския мост през 2022 г. Това се посочва в материалите по делото.

Снимка: БГНЕС