fallback

Южна Корея и Северна Корея са на ръба на война?

Пхенян обвинява Сеул, че лети с дронове и пуска пропагандни листовки

14.10.2024 | 08:43 Автор: Беатрис Младжова

Напрежението между Южна и Северна Корея продължава да ескалира. Южнокорейските въоръжени сили заявиха, че са в готовност да отговорят на предупрежденията от Северна Корея след полетите на дронове до Пхенян, който нареди на войските си по границата да се подготвят да открият огън, предаде Франс прес.

Северът обвинява Сеул, че лети с дронове над столицата му и пуска пропагандни листовки, пълни с "подстрекателски слухове и боклуци". В неделя Пхенян предупреди, че изпращането на още дронове ще се счита за "обявяване на война".

Южнокорейската армия отрича да стои зад полетите на дронове и обвинява активистки групи в Юга, че изпращат пропаганда и американска валута на Севера, обикновено с балон. Пхенян обаче смята, че Сеул е отговорен за случващото се и снощи обяви, че на осем военни бригади, които вече са в бойна готовност, е било наредено да се "подготвят напълно за откриване на огън".

Освен това постовете за въздушно наблюдение в севернокорейската столица са били подсилени.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея нито потвърди, нито отрече, че армията е отговорна за изпращането на дроновете и определи твърденията на Пхенян като "безсрамни", предаде БТА.

"Нашата армия следи внимателно ситуацията и е готова да отговори на провокациите на Севера", заяви говорителят на Обединения комитет Ли Сон Джун на брифинг за медиите.

Министерството на обединението на Сеул заяви, че твърденията за безпилотните летателни апарати може да са опит на Севера да засили чувството за солидарност в страната. Освен това е възможно Пхенян да търси повод "да организира провокации или да създаде тревога и объркване в нашето общество", добави говорителят на министерството Ку Бьонг Сам.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback