САЩ разполагат противоракетна система в Израел

Укрепва се отбраната в страната след атаките на Иран

13.10.2024 | 22:40 Редактор:
Съединените щати ще разположат и около 100 военнослужещи.
Съединените щати ще разположат и около 100 военнослужещи.

Съединените щати ще разположат система за противоракетна отбрана на голяма височина в Израел. Тя ще се обслужва от американски военнослужещи, предаде АФП.

Министърът на отбраната Лойд Остин "разреши разполагането на батарея THAAD и екип от американски военнослужещи в Израел, за да се подпомогне укрепването на израелската противовъздушна отбрана след безпрецедентните атаки на Иран срещу Израел на 13 април и отново на 1 октомври", се казва в изявление на говорителя на Пентагона генерал Пат Райдър.

Той добави, че една батарея THAAD вече е била разположена в Израел след атаките на "Хамас" на 7 октомври 2023 г., а преди това през 2019 г.

Съединените щати изпращат на Израел усъвършенствана система за противоракетна отбрана и ще разположат около 100 американски военнослужещи, които да я обслужват, съобщиха още от Пентагона, цитиран от БГНЕС.

Този ход идва, след като Иран изстреля около 200 ракети, включително балистични, по Израел на 1 октомври и в момент, когато Израел планира ответната си атака. Това ще постави американските войски по-близо до разширяващата се война в Близкия изток.

Снимка: БГНЕС