Роднини на израелски заложници: Личните интереси на Бенямин Нетаняху пречат за сделка

И град Дейр Била в северната част на Ливан стана цел на ударите

13.10.2024 | 19:10 Редактор:

Продължава ескалацията на напрежението между Израел и "Хизбула". Ливан съобщи за 15 загинали при вчерашните атаки, а най-малко 29 души са убити при израелските удари в Газа.

Израелските сили разширяват офанзивата си, като за първи път цел на ударите стана и град Дейр Била в северната част на Ливан. Сирени събудиха хората в Северен Израел тази сутрин, а експлозии огласиха залива на пристанищния град Хайфа и жителите му се втурнаха към бомбоубежищата.

По данни на израелската армия само в рамките на вчерашния ден "Хизбула" са изстреляли повече от 300 снаряда по цели в Израел. Междувременно роднини на държаните в плен заложници отново излязоха по улиците на Тел Авив. Повече от хиляда души поискаха от правителството да осигури освобождаването на техните близки. 

"Имаше момент, в който имаше сделка на масата, премиерът можеше да я сключи и да освободи заложниците. Това и сега е възможно, но не се получава, заради личните интереси на Нетаняху", заяви организаторът на протеста Наама Уайнберг. 

Според здравните власти в Газа, контролирани от "Хамас", жертвите от началото на израелското настъпление вече са близо 42 200. В битките с "Хизбула" израелските въздушни удари срещу Ливан са отнели живота на над 2200 души.

Вижте повече в репортажа.