fallback

Девет украински пленници са убити в Курска област

"Подобни действия са грубо нарушение на Женевската конвенция, каза омбудсманът Дмитрий Любинец

13.10.2024 | 14:48 Автор: Беатрис Младжова

Девет украински войници, предали се като пленници, са били убити от руски войски в Курска област съобщи Deepstate, цитиран от "Киев индипендънт".

"Информацията за евентуалното разстрелване от руснаците на девет украински военнопленници в Курска област отново се разпространява в социалните мрежи. Подобни действия са грубо нарушение на Женевската конвенция за третиране на военнопленници", заяви омбудсманът на Украйна Дмитрий Любинец в изявление в Telegram.

През изминалата година рязко се увеличиха случаите на смъртни екзекуции на украински военнопленници, извършени от руснаци, предаде БГНЕС.

Известни са и още екзекутирани военнопленници

На "Киев индипендънт" са известни 93 украински военнопленници, които са били екзекутирани по бързата процедура от руски войници на бойното поле по време на пълномащабната война, заяви висш представител на Главната прокуратура. Според прокурорите 80% от тях са били регистрирани през 2024 г.

"От ноември 2023 г. насам подходът на руските военни към нашите затворници значително се промени към по-лошо", посочи ръководителят на отдела, фокусиран върху престъпленията, свързани с войната Юрий Белоусов. 

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback