fallback

Джон Кери: Спрямо Русия - няма разделение между САЩ и ЕС

Коментарът му идва след серия критики на американски сенатори към Германия, че не подкрепя идеята за доставка на оръжия за украинската армия

08.02.2015 | 16:28 Автор: Красимир Кирев

Джон Кери настоя, че Русия фундаментално променя пейзажа на сигурността на Източна и Централна Европа. Той изрази пълна подкрепа за инициативата на Франция и Германия за мирен план, с което опроверга всички твърдения за разделение между Европа и САЩ щати.

"Нека уверя всички ви, няма разделение, няма срив в общата ни позиция – непрекъснато чувам хора, които се опитват да го създадат. Но ние сме обединени – работим заедно, всички смятаме че конфликтът няма да свърши с военна помощ. Но колкото повече продължава конфликта, толкова повече трябва да се увеличава цената, която Москва трябва да плати", заяви Кери.

 

В Мюнхен германският канцлер Ангела Меркел заяви твърдо, че доставки на оръжия за украинската армия няма да доведат до нищо добро. Американският сенатор Джон МакКейн е на противоположно мнение. Основният му аргумент- руският държавен глава Владимир Путин не работи за дипломатическо решение на конфликта.

"Ако ние помогнем на Украйна да повиши военната цена, която руските сили плащат, за това че навлизат в чужда територия, колко дълго г-н Путин ще удържи на тази война, заявявайки пред своя народ, че такава няма? Заради това ние трябва да предоставим отбранителни оръжия на украинската армия", каза МакКейн.

 

Руският топ дипломат Сергей Лавров даде своето обяснение за позицията на Европа против военното подпомагане на украинските сили – "Светът помни достатъчно лоши примери, при които оръжия попадат в лоши ръце в разгара на тежки конфликти".

 

fallback
Още от Свят
fallback