Володимир Зеленски: Украйна удържа позициите си в Курск

Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че неговите сили са превзели две села

12.10.2024 | 22:44 Редактор:
Зеленски каза, че в Донецка и Запорожка област има много трудни условия.
Зеленски каза, че в Донецка и Запорожка област има много трудни условия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските сили са се опитали да изтласкат украинските войски от позициите в граничния район на Русия - Курск, но силите на Киев удържат позициите си, информира Ройтерс.

"По отношение на операцията в Курска област, Русия се опита да отблъсне нашите позиции, но ние държим обозначените линии", посочи Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение.

Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че неговите сили са превзели две села в граничната област Курск, където украинските войски започнаха масово нахлуване през август. Зеленски призна, че украинското настъпление към Курск е имало за цел да оттегли руските войски от фронтовите позиции в Източна Украйна, където руските сили постигат стабилни успехи през последните месеци.

В тазвечерното си обръщение Зеленски каза, че в Донецка и Запорожка област, частично контролирани от руските сили, "има много трудни условия с жестоки вражески действия".

Руското министерство на отбраната обяви в петък превземането на Остривске, село на язовир близо до град Курахово, ключова руска цел при настъплението на Москва през Донецка област, предаде БНР. Украйна не е признала загубата на селото, но военните блогъри съобщават за руски напредък в района.

Снимка: БГНЕС