fallback

Алекс Салмънд почина на 69-годишна възраст

Предполага се, че причината за смъртта е сърдечен удар

12.10.2024 | 20:57 Автор: Толя Стоянова

На 69-годишна възраст почина бившият лидер на Шотландия и водач на движението за независимост Алекс Салмънд. Издъхнал е в Охрид. Това съобщиха членове на Шотландската национална партия (ШНП), която той някога ръководеше.

На Салмънд му е прилошало и е припаднал, докато е държал реч на конференция в Северна Македония. Предполага се, че причината за смъртта е сърдечен удар. Политикът е първи министър на Шотландия от 2007 г. до 2014 г. и в два периода е лидер на ШНП - от 1990 г. до 2000 г. и от 2004 г. до 2014 г., предаде БГНЕС.

Британският премиер Киър Стармър отдаде почит на Салмънд, наричайки го "монументална фигура на шотландската и британската политика".

"Той оставя след себе си трайно наследство. Като първи министър на Шотландия той се грижеше дълбоко за наследството, историята и културата на Шотландия, както и за общностите, които представляваше като депутат и член на парламента през многогодишната си служба", каза Стармър.

"С Алекс очевидно имахме различия през последните няколко години, но няма съмнение за огромния му принос към политиката на Шотландия и Обединеното кралство. Изказвам съболезнования на семейството и приятелите му", написа политикът от ШНП и бивш първи министър Хамза Юсаф в социалната мрежа X.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback