€870 минимална работна заплата в Гърция от април 2025 г.

Очаква се постепенно да нараства до края на 2027 г.

12.10.2024 | 20:42 Редактор:
Министърът на труда Ники Керамеос прогнозира увеличение на минималната заплата с поне 40 евро за работниците в частния сектор.
Министърът на труда Ники Керамеос прогнозира увеличение на минималната заплата с поне 40 евро за работниците в частния сектор.

От април 2025 г. минималната заплата в Гърция ще бъде определена на приблизително 870 евро бруто. Очаква се постепенно да нараства до края на 2027 г. Правителството на Мицотакис се ангажира да определи минимална заплата от 950 евро бруто до края на 2027 г. въз основа на прогнозите на финансовия екип в проектобюджета и на окончателното предложение на комисията, представено на ресорния министър, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Министърът на труда Ники Керамеос прогнозира увеличение на минималната заплата с поне 40 евро за работниците в частния сектор и минимум 20 евро за държавните служители.

От 1 януари научната комисия, ръководена от професор Патрина Папаригопулу, предлага да се запази сегашното съотношение на заплатите между частния и публичния сектор. В същото време обаче се въвежда установена от закона автоматична корекция по отношение на минималната работна заплата и дневното възнаграждение въз основа на коефициент, който ще бъде сумата от два показателя.

Годишното процентно изменение на индекса на потребителските цени от 1 юли на предходната година до 30 юни на текущата година за долните 20% от разпределението на доходите на домакинствата. Половината от годишния темп на промяна в покупателната способност на общия индекс на заплатите за същия период от време.

Комисионната за минимална заплата предлага постепенно преминаване към нова система на минимална заплата. До 2027 г. ще се прилага сегашната система, но с добавяне на критерии, които се вземат предвид при определяне на законоустановената минимална работна заплата и минимална дневна ставка. По-специално, ще бъдат добавени критерии като покупателната способност на минималните заплати и тяхната достатъчност, като се вземат предвид разходите за живот, общото ниво на заплатите, тяхното разпределение и скоростта на изменение.

Снимка: Pexels