fallback

За нова среща в Минск се договориха Путин, Меркел, Оланд и Порошенко

Трябва да говорим в един тон, но не и да правим отстъпки с риск за сигурността на Европа, коментира Лоран Фабиюс

08.02.2015 | 14:56 Автор: Мариета Иванова

Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция ще се срещнат в Минск в сряда- 11 февруари, където ще обсъдят мирен план за Източна Украйна, съобщи BBC, позовавайки се на съобщение от германското правителство.

Решението за срещата е взето по време на конферентен разговор между четиримата в неделя- 8 февруари.

BBC припомня, че над 5 хиляди души са били убили във въоръжения конфликт между украинските сили и проруските опълченци от април 2014 насам.

В нов опит за намиране на дипломатическо решение Меркел и Оланд посетиха в края на изминалата седмица Киев и Москва, където обсъдиха възможностите за установяване на траен мир в Украйна.

Лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия са провели обширен телефонен разговор в неделя, става ясно от думите на говорителя на Германското правителство Щефан Зайберт. Той посочва, че четиримата са обсъдили „пакет от мерки”, целящи да постигнат „цялостно решаване на конфликта в Източна Украйна”.

Първото споразумение от Минск беше подписано през септември преди година.

 Преди ден Оланд сподели, че се обсъжда в новия план да залегне установяването на демилитаризирана зона от 30-70 километра около настоящата фронтова линия.

На 9 февруари ще продължи подготовката на срещата в Берлин. Дипломатически източник е коментирал, че заместници на външните министри на четирите страни ще се срещнат в понеделник в Берлин, предава ТАСС.

Русия е потвърдила участие. Москва ще бъде представлявана от държавния секретар и заместник-министър на външните работи Григорий Карасин.

Паралелно със срещата на лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия ще се проведе среща на така наречената контактна група за Украйна и представители на проруските сепаратисти от Източна Украйна, става ясно от разпространените до медии  съобщения на германското правителство и на френското президентство.

 До сряда в  столицата на Беларус ще има и среща на страните по споразуменията от Минск - първия опит от септември за уреждане  на конфликта, посочват AFP и Associated press, цитирани от БТА. Става дума за представители на ОССЕ, Русия и Украйна, както и на проруските сепаратисти.

Руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Reuters, заяви днес от Сочи, че лидерите от "нормандската четворка" са се разбрали да се срещнат в Минск в сряда (11 февруари), ако дотогава успеят да съгласуват редица позиции, които в последно време интензивно са обсъждали. В Сочи той се срещна с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко увери, че срещата в Минск в сряда в "нормандски формат" ще бъде организирана подобаващо, за да бъде постигнато спокойствие "в нашия общ дом". Украинският президент Петро Порошенко и лидерите на Русия, Франция и Германия очакват разговорите им в Минск в сряда да доведат до "бързо и безусловно прекратяване на огъня", се отбелязва в изявление на администрацията на Порошенко, цитирано от Reuters.

Берлин и Париж се стремят за установяването на мир в Украйна не само на хартия, но и на практика, коментира в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността външният министър на Франция Лоран Фабиюс, предава ТАСС.

„Аз бях в Москва с Меркел и Оланд в петък-6 февруари. Ние правим всичко необходимо за решаване на кризата. Работата в „нормандския формат” продължава и днес- 8 февруари. Ние трябва да говорим в един тон, да водим преговори, но не и да правим отстъпки, които  да застрашат европейската сигурност,” коментира Фабиюс в Мюнхен, допълвайки, че „никой не желае военен конфликт”.

 

fallback
Още от Свят
fallback