Остри реплики между Иран и Израел, заради ядрената програма

Техеран търси бърз консенсус по програмата, а Йерусалим обещава да се бори срещу нея докрай

08.02.2015 | 14:16 Редактор: Красимир Кирев

Още едно удължаване на срока за постигане на споразумение по иранската ядрена програма не е в интерес на никого. Това обяви в Мюнхен външният министър на Иран Мохамад Зариф. Той добави, че ако се стигне до пълен провал на преговорите това не трябва да се приема като края на света.

По време на конференцията по сигурността в Мюнхен, Зариф се срещна с представители на част страните от т. нар. шесторка. В дискусията се включиха американският държавен секретар Джон Кери и дипломати от Германия, Русия и Великобритания. След разговорите Зариф категорично посочи, че никой няма интерес срокът за компромис, който е 30 юни, да бъде удължен така както стана с предишната крайна дата – ноември 2014 г.


"Ние сме готови да уверим международната общност, че програмата има само мирни цели. В същото време за нас е изключително важно рестрикциите, които са ни наложени, да бъдат вдигнати", - думи на Мохамад Зариф.

Дипломатическите разговори в Мюнхен се следят много внимателно в Израел. Премиерът на страната Бенямин Нетаняху не скри притеснението си от наближаващото споразумение и обеща да направи всичко по силите си, за да го спре.


"Днес чухме от иранска и американска страна, че рамково споразумение за програмата може да бъде постигнато до края на март. От това следва, че ние трябва спешно да реагираме и да се опитаме да предотвратим тази лоша и опасна сделка, която ще хвърли тъмни облаци над бъдещето и сигурността на Израел", алармира Нетаняху.


Иранският топ дипломат Мохамад Зариф коментира тези израелски страхове така: "Израел използва тезата за хипотетичната иранска заплаха като димна завеса, която да прикрие зверствата му срещу палестинците и другите му врагове в региона".