fallback

САЩ санкционираха тежко Иран, но предупредиха и Израел

Рестрикциите са срещу петролния и газовия сектор на страната

12.10.2024 | 12:10 Автор: Тодор Петров

Съединените американски щати разшириха обхвата на санкциите си срещу петролния и газовия сектор на Иран. Причината е нападението с балистични ракети срещу Израел.

По този начин САЩ засилват икономическия натиск върху Техеран преди ответните действия на Израел, които се очакват всеки момент. САЩ обаче настояват Израел да не атакува енергийния сектор или ядрените обекти на Иран, тъй като се опасяват от ескалация и от глобални икономически последици.

Министерството на финансите се позова на изпълнителна заповед от времето на администрацията на Тръмп, която позволява налагане на санкции във всяка област на иранската икономика, за да ѝ се попречи да финансира злонамерена дейност.

Новите санкции позволяват на САЩ да се насочат по-ефективно към енергийната търговия на Иран, заяви в изявление съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Санкциите бяха наложени и на 17 кораба и 10 юридически лица, свързани с флота от танкери, които превозват ирански петрол, включително за Китай.

В отделно изявление Министерството на финансите заяви, че този ход му позволява да налага санкции на всяко лице, за което е установено, че работи в петролния и нефтохимическия сектор на иранската икономика.

Иран продължава да изгражда програмата си за балистични ракети - както показа с обстрела на 1 октомври - както и да финансира марионетни групировки, които са обявени за терористични организации от САЩ и Европейския съюз.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback