fallback

Украйна бълва оръжия и индустрията настоява да ги изнася в чужбина

Киев може да си позволи да похарчи само 6 млрд. долара

12.10.2024 | 09:37 Автор: Тодор Петров

Украинският парламент вече работи върху механизъм, който ще позволи на производителите на оръжия да продават излишната продукция в чужбина при строг контрол. Ще се продават само оръжия, които не са необходими на украинската армия. Ако се даде зелена светлина на това, оръжейните компании могат да спечелят до 15 млрд. долара годишно, а това ще стимулира допълнителното производство на оръжия в Украйна.

Украинските власти са поставени под натиск да разрешат износа на местни оръжия. Ако това се случи, политиката по отношение на страдащата за пари местна оръжейна индустрия ще се промени коренно, пише Politico.

Оръжията, произведени в Украйна и тествани в реални битки, представляват интерес за много страни по света. Украинските производители могат да имат опашка от купувачи и договори за години напред, ако износът на оръжия не беше блокиран“, коментира украинският депутат Халина Янченко.

Отбранителната промишленост на Украйна "експлодира" в отговор на руската агресия 

През първата половина на тази година тя е произвела 25 пъти повече боеприпаси, отколкото през цялата 2022 г., способна е да произвежда 4 млн. дрона годишно, започнала е да произвежда 155-мм стандартни боеприпаси на НАТО, както и самоходни гаубици Bohdana.

Проблемът е, че отбранителните компании на Украйна могат да произвеждат оръжия и боеприпаси за 20 млрд. долара годишно, но Киев може да си позволи да похарчи само 6 млрд. долара. Затова секторът притиска правителството да отмени забраната за износ, за да може да печели от продажби в чужбина.

Ако износ не бъде разрешен, 85% от украинските производители на отбранителна техника обмислят преместване на производството в чужбина. Въпреки че парламентът изследва премахването на забраната за износ, правителството все още смята, че разрешаването на продажби на оръжия в чужбина може да бъде политически опасно. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback