Ураганът "Милтън" остави след себе си най-малко 16 жертви и милиони на тъмно

Жителите започнаха постепенно възстановяват домовете си

11.10.2024 | 19:43 Редактор:

Ураганът "Милтън" взе най-малко 16 жертви във Флорида. Жителите започнаха постепенно възстановяват домовете си.

Близо 2,5 милиона домакинства и предприятия все още са без ток, а някои райони остават наводнени от чудовищната буря през слънчевия щат от Мексиканския залив до Атлантическия океан.

"Милтън" връхлетя общности, които все още не се бяха съвзели от урагана "Хелен" преди две седмици, при който загинаха 237 души в югоизточната част на САЩ, включително и във Флорида.

Жертви на торнада

Паднали дървета и отломки - дивани, легла, столове и уреди - са разхвърлени безразборно покрай пътищата. Торнадо, а не наводнения, стоят зад много от смъртните случаи, причинени от бедствието.

Във Форт Пиърс, на атлантическото крайбрежие на Флорида, четирима души загинаха в торнадо, породено от "Милтън".

Най-малко шестима души са загинали в окръг Сейнт Луси, четирима в окръг Волусия, двама в окръг Пинелас и по един в окръзите Хилсбъро, Полк, Ориндж и Цитрус, съобщиха официалните власти.

Бурята събори електропроводи, покрива на бейзболния стадион в Тампа и наводни къщи, но Флорида избегна катастрофалните разрушения, от които се опасяваха официалните лица.

"Бурята беше значителна, но за щастие, това не беше най-лошият сценарий", заяви губернаторът Рон ДеСантис, цитиран от CNN.