Русия превзе две фронтови села в Източна Украйна

От месеци Кремъл напредва

11.10.2024 | 15:13 Редактор:
Русия превзе Желанне Друге и Остривское.
Русия превзе Желанне Друге и Остривское.

Русия превзе фронтовите села Желанне Друге и Остривское в Източна Украйна, което е последната от поредицата териториални придобивки за Москва, предаде АФП. От месеци Кремъл напредва в Източна Украйна, като налага предимството си срещу превъзхождащи го по въоръжение и състав украински войници.

Остривское се намира на източния бряг на язовир Курахово в район, където според украинските военни Русия съсредоточава настъпателната си дейност.

"Освободени са селищата Желанное Второвское и Островское", заяви руското министерство на отбраната, използвайки руските имена на селата.

На брифинг миналата седмица министерството заяви, че е превзело "Желанное Второе", като не стана ясно веднага защо повтаря това твърдение. Москва превърна в свой приоритет превземането на украинския регион Донбас, който включва източните украински области Луганск и Донецк, заяви руският президент Владимир Путин миналия месец, припомня БГНЕС.

През последните месеци хиляди украински цивилни, живеещи в районите на фронтовата линия, избягаха. Властите в ключовия логистичен център Покровск ускориха усилията за евакуация с приближаването на Москва.

Снимка: архив, БГНЕС