fallback

Вълна от фалшиви новини за урагана "Милтън" заля социалните мрежи

Правителството във Вашингтон е силно обезпокоено

11.10.2024 | 15:26 Автор: Беатрис Младжова

Ураганът "Милтън" нанесе множество щети и взе жертви в Съединените щати. Представители на спасителните екипи споделят драматични преживявания: "Беше след полунощ, насред пороен дъжд, когато успяхме да измъкнем от една къща 2-годишно дете и бременната му майка", разказва пред CNN представителят на помощната организация "Aerial Recovery" Джереми Лок.

Вълна от фалшиви новини

Правителството във Вашингтон е силно обезпокоено от фалшивите новини и неверните твърдения, които се разпространяват във връзка с урагана - например лъжливото и опасно съобщение в социалните мрежи да не се напускат засегнатите райони, защото Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) щяла да конфискува там къщи и имоти.

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп с охота подхранва подобни слухове. По време на предизборна реч в Детройт той заяви, че след "Милтън" и урагана, поразил САЩ преди две седмици, републиканските губернатори на Флорида, Джорджия и Северна Каролина вършели "фантастична работа", докато федералното правителство под ръководството на Джо Байдън и Камала Харис изобщо не се справяло. На пресконференция в Белия дом президентът Байдън отговори, че който разпространява подобни лъжи, само подкопава доверието на хората в спасителните операции.

Междувременно в социалните мрежи се разпространяват и твърдения, че двата урагана били "неестествени" бури - и двете били причинени от хора и били насочени умишлено към прорепубликански райони преди президентските избори на 5 ноември.

"Какви са шансовете да се стигне до две странни бури точно преди избори?", пита същият потребител. "Това дори не е близо до нормално изглеждаща буря", казва още той във видеоклип в платформата Rumble, намеквайки, че т.нар. засяване на облаци е повлияло на бурята.

Във връзка с внушението, че не можело да е случайност два урагана да ударят САЩ точно преди изборите, метеорологът Матю Капучи припомня, че през 2004 г. четири урагана поразиха Флорида в рамките на само шест седмици.

"Знаем, че температурата на морската повърхност, топлината в океана, е това, което подхранва явления като "Милтън", казва на свой ред метеорологът в организацията с нестопанска цел "Climate Central" Шел Уинкли, предаде DW.

Щетите от урагана

Според преценката на анализатори от рейтинговата агенция "Мorningstar DBRS" застрахователната индустрия може да се сблъска с обезщетения на обща стойност до 100 млрд. долара. Така "Милтън" може да се превърне в един от най-скъпите урагани досега. Досега ураганът "Катрина", който порази САЩ през 2005 г., оглавяваше тази безславна класация: "Катрина" причини застрахователни обезщетения на обща стойност 99,8 млрд. долара, а общите икономически загуби възлизат на 201 млрд. долара.

"Милтън" ще има неблагоприятно въздействие и върху икономическата мощ на САЩ. Около 2,8% от БВП на най-голямата икономика в света са пряко засегнати от "Милтън", казва главният икономист за САЩ в "Oxford Economics" Райън Суит. 

fallback
Още от Свят
fallback