Владимир Путин обяви началото на нов световен ред

Светът е изправен пред безпрецедентни заплахи, заяви руският президент

11.10.2024 | 13:01 Редактор:
Възникват нови мощни центрове на икономически растеж, финансово и политическо влияние, посочи Путин.
Възникват нови мощни центрове на икономически растеж, финансово и политическо влияние, посочи Путин.

В света се формира нов ред, отразяващ многообразието на планетата, и тези процеси не могат да бъдат спрени. Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си на форум "Връзката на времената и цивилизациите е в основата на мира и развитието". 

Събитието е посветено на 300-годишнината от рождението на великия туркменски поет и мислител Магтумгули Фраги. Путин подчерта, че Фраги призовава за справедливост и равенство, хармония и отговорност, толерантност и разбирателство, уважение и солидарност.

"Всичко това е все още близко и разбираемо за разумните съвременни хора, особено актуално и търсено в настоящата трудна ситуация, когато светът е изправен пред безпрецедентни заплахи, породени от цивилизационни разломи, междуетнически и междурелигиозни конфликти, когато международните отношения навлязоха в нова епоха на глобални, фундаментални промени. Започва нов световен ред, който отразява многообразието на цялата планета, и този естествен процес е необратим", подчерта руският президент.

Путин посочи, че възникват нови мощни центрове на икономически растеж, финансово и политическо влияние, преди всичко в глобалния Изток и Юг. Техният стремеж е да запазят и укрепят суверенитета и социокултурната идентичност и търсят пътища за хармонично развитие в съответствие със своите традиции и въз основа на националните интереси.

"Мирът и всеобхватното развитие могат да бъдат осигурени само въз основа на отчитане на мнението на всеки народ, като същевременно се зачита правото на всяка държава на собствен суверенен курс, на нейния мироглед, на нейните традиции и религиозни идеи", каза още президентът на Русия, цитиран от ТАСС.

Снимка: БГНЕС