fallback

Могерини: За решаването на конфликта в Украйна е необходим икономически натиск

Тя подчерта, че е трябва да бъде постигнато дългосрочно прекратяване на огъня в страната

08.02.2015 | 11:58 Автор: Мариета Иванова

За решаването на украинския конфликт трябва да се приеме посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), преговорите в „нормандския формат” - в лицето на Франция, Германия, Русия и Украйна, и мерки за икономически натиск. Такова мнение изрази в неделя върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на ЕС  Федерика Могерини в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, предава ТАСС.

„Трябва да се приложат всички инструменти за икономически натиск, посредничеството на ОССЕ и преговорите в „нормандския формат”, коментира Могерини.

Наред с това, тя подчерта, че е „необходимо да бъде постигнато дългосрочно прекратяване на огъня в Украйна”.

„Все още не знаем какви плодове ще донесат нашите усилия,” коментира тя. По думите й трябва да се „направи така, че Украйна да се превърне в работеща държава”.

„Ние добавихме 1.8 млрд. евро под формата на финансова помощ, определихме специална мисия за провеждането на реформа в сектор сигурност”, коментира тя.

Могерини коментира още, че ЕС стартира механизъм за стратегически анализ на общата политика на Общността.

„Настоящата ни политика е остаряла, предвид това, че се основава на тезата, че живеем в най-сигурната среда. Ние трябва да направим нова оценка, заедно с международните играчи и неправителствените организации,” коментира тя.

Могерини подчерта още, че ЕС никога не е била проект, насочен срещу когото и да било.

„Представяхме си отношенията с Русия като базирани на сътрудничество и партньорство”, коментира тя, допълвайки, че вратата за диалог на ЕС е винаги отворена.

Отношенията с Русия са първият приоритет, който трябва да бъде решен към настоящия момент, отбеляза Могерини. На второ място се нарежда ситуацията в Либия. – „Обстановката в тази страна – Либия, в момента е подобна на взривоопасна смес, която може да се взриви във всеки момент. Ако този взрив се случи, той ще е точно до нашата граница”, коментира върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на ЕС.

 

fallback
Още от Свят
fallback