Флорида се размина с очаквания смъртоносен потоп след "Милтън"

Най-лошият сценарий не стана факт

11.10.2024 | 09:27 Редактор:

Най-малко 10 жертви, милиони хора без ток, повредени посеви, разрушени домове - появяват се опустошителните последици на урагана "Милтън" във Флорида.  Той нанесе бърз i силен удар в центъра на щата, преминавайки през полуострова само за няколко часа, преди да се впусне обратно в морето.

Прогнозите за опустошителни наводнения не се сбъднаха

Силата на бурята, която удари западното крайбрежие на Флорида в сряда вечерта, беше може би наполовина по-слаба от очакванията на синоптиците. Достигайки брега точно извън Сарасота, ветровете на "Милтън" със скорост 193 километра в час дори изтласкаха водата от залива Тампа във Мексиканския залив, вместо да наводнят околните градове.

Най-малко 38 съобщения за торнадо са постъпили в Центъра за прогнозиране на бури в САЩ, много от тях от коридора на междущатска магистрала 95, близо до Палм Бийч и Сейнт Луси.

Краткото буйство на "Милтън" беше в ярък контраст с урагана "Хелийн", който удари щата само две седмици по-рано. "Хелийн" наводни части от югоизточната част на САЩ с проливен дъжд в продължение на дни, както преди, така и след достигането на сушата, което предизвика наводнения и уби повече от 230 души. 

Пълната картина на щетите ще се разкрие след седмици

Пълният обхват на унищожението на "Милтън" няма да бъде известен след дни или може би седмици. Броят на загиналите е 10, каза министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас по време на брифинг в четвъртък следобед. Този брой може да нарасне, тъй като усилията за търсене и спасяване продължават.

Загубите може да достигнат 60 до 75 милиарда долара, каза Чък Уотсън, моделиращ бедствия в Enki Research. AccuWeather определи цената много по-високо, като каза, че щетите и икономическите загуби могат да бъдат от 160 до 180 милиарда долара.

Производителят на цитрусови плодове в окръг Хайлендс - Тревър Мърфи, каза, че е "загубил прилично количество от ранната реколта“, която се приближаваше към зрялост и беше на по-малко от 60 дни от началото на реколтата. Портокалите от основната реколта не паднаха толкова много от дърветата, но "все още има прилично количество на земята“, каза Мърфи. Плодовете ще продължат да падат през следващите една до две седмици.

Отпадни води се изляха по улиците

Жителите на Флорида ще трябва да се справят с остатъчните наводнения, някои от които са замърсени с канални води. Милиони литри необработени и частично пречистени отпадъчни води са изтекли по улици и в реки, тъй като наводненията заляха инфраструктурата и прекъсванията на електрозахранването извадиха от работа помпите.

Пречиствателната станция за отпадъчни води на град Лийсбърг, например, е изляла близо 1,5 милиона литра непречистени отпадъчни води рано в четвъртък, според декларация до щатския отдел за опазване на околната среда.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg