fallback

Таня Минчева: Експерти работят по заключителния документ за споразумението за Украйна

Меркел с трудната задача в Мюнхен-да успокои Киев и Москва, че никой няма да загуби от споразумението за Украйна

08.02.2015 | 09:54 Автор: Мариета Иванова

Германски, френски и руски експерти продължават да работят по заключителния документ след преговорите между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко в края на изминалата седмица, коментира в предаването Денят On Air кореспондентът Таня Минчева. Тя подчерта, че подготвяното споразумение ще се фокусира върху договореностите от Минск, но ще включва и нови предложения на президентите на Русия и Украйна - Путин и Порошенко. В тази връзка в неделя- 8 февруари, предстои да се проведе конферентен разговор между четиримата лидери на Германия, Франция, Русия и Украйна, в който да бъде обсъдено и споразумението за Украйна.

На най-важното събитие по въпросите на сигурността в началото на година – Конференцията в Мюнхен, Меркел имаше нелеката задача едновременно да успокои и Москва, и Киев, че никой няма да загуби от евентуален компромис в Източна Украйна и да внуши в същото време на Вашингтон, че доставките на оръжие не решават проблема, тъй като Путин, едва ли би се впечатлил много от превъоръжаване на Киев, посочи Таня Минчева, позовавайки се на коментар в немската преса на изказването на германския канцлер на Форума по сигурността.

В рамките на форума световни лидери подчертаха, че единственото решение на кризата в Украйна е дипломатическото.

В изказването си в Мюнхен външният министър на Русия Сергей Лавров обвини САЩ и ЕС в позицията им в подкрепа на Киев и срещу Москва.

„За съжаление на този етап на развитието на криза САЩ, както и ЕС под тяхно влияние, първо отказаха да обсъдят с Русия последиците от търговското асоцииране на Украйна, после  ЕС подкрепи държавния преврат и протестите в страната преди това”, подчерта той.

„Русия трябва да знае, че международната общност ще изиска от нея да плати за това, че нарушава международните норми”, заяви, от своя страна, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.- „Ние не подстрекаваме военни действия. Не смятаме, че има военно решение на конфликта, но и не смятаме, че Русия може да прави, каквото си иска”.

Външният министър на Великобритания подчерта, че разрешаването на  украинската криза е немислимо без САЩ. – „В Москва нямаше представител на САЩ, но те са тук в Мюнхен,” заяви Филип Хамънд. Той коментира още, че „дискусиите в Москва показаха колко трудно е да се намери компромис, но също така показаха, че международната общност е твърда в позициите си.” По думите му споразумението за Източна Украйна следва да е базирано на това от Минск със съответната актуализация. – „Москва не може да пренебрегва постоянно Минск и да търси започване на нови преговори”, коментира още Хамънд.

 

fallback
Още от Свят
fallback