95% от руските дронове не достигат целите си в Украйна

Москва промени тактиката си заради ПВО системите на Киев

11.10.2024 | 08:29 Редактор:
Русия не постига успеха, който очаква с дроновете си.
Русия не постига успеха, който очаква с дроновете си.

Малка част от изстреляните по Украйна руски дронове поразяват целите си. През септември процентът на унищожени безпилотни самолети от украинските ВВС достигна 95. Някои се връщат обратно към Русия или летят към Беларус и други съседни страни.

Вероятно появата на самолетите F-16 и нови средства за радиоелектронна борба подобряват ефективността на системите за противовъздушна отбрана (ПВО), но също така това съвпада с времето, когато Русия започва да увеличава собственото си производство на дроновете Shahed, разработени от Иран. 

С увеличаване на производството на дронове Русия промени тактиката си и част от дроновете не носят бойни глави, като целта е да привличат вниманието на системите за ПВО и другите дронове от залпа да поразят целите си.

Производствените мощности са разположени в промишлената зона "Алабуга" в Татарстан.

Русия унищожи система за ПВО Patriot

Русия съобщи, че е унищожила система за ПВО Patriot в Днипропетровск, поставена в близост до границата с Донцка област. Ударът е бил с балистична ракета "Искандер-М". Новината беше отчасти потвърдена от говорителя на ВВС на Украйна Юрий Ихнат. Той обясни, че при обстрела на 9 октомври са нанесени щети по части от комплекса, но не е напълно унищожен.

Според военни наблюдатели щетите не са толкова сериозни и Patriot все още може да бъде използвана.

Командироват инженерни войски в Харков за изграждане на подземни пътища

Русия изпраща инженерни войски в Харков за изграждане на подземни пътища за доставки, сочат наблюденията на украинския Център за отбранителни стратегии. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) коментира, че в момента руснаците се опитват да попълнят запасите си от боеприпаси край Старица. Данните сочат, че към 22 часа на 10 октомври в района са отблъснати четири атаки към Вовчанск и Тихе.

В 960-ия ден от началото на пълномащабната война най-горещата точка на фронтовата линия е Лиман, където към 22 часа на 10 октомври са регистрирани 30 атаки - към Дружелюбивки, Хрекивки, Невское, Макииевка и Торске. Според наблюденията на военните анализатори защитата около Торске е добре изградена.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС