Володимир Зеленски пристигна в Рим за среща с папа Франциск

Това е третата му спирка след Лондон и Париж, част от европейската обиколка в търсене на подкрепа за Украйна

11.10.2024 | 08:22 Редактор:
Зеленски се срещна с Джорджа Мелони и Еманюел Макрон.
Зеленски се срещна с Джорджа Мелони и Еманюел Макрон.

В търсене на допълнителна подкрепа продължава европейската обиколка на украинския президент Володимир Зеленски. Снощи той пристигна в Рим - третата му спирка след Лондон и Париж, където успя да се срещне с италианския премиер Джорджа Мелони, която обяви, че Италия ще бъде домакин на следващата "Конференция за възстановяването на Украйна" през юли догодина.

Очаква се днес папа Франциск да приеме на аудиенция украинския президент, който след това ще отпътува за Берлин за среща и с германския канцлер Олаф Шолц.

По-рано в Париж Зеленски поясни, че Украйна не се готви за примирие с Русия.

"Прекратяването на огъня между Русия и Украйна не е тема за разговори със съюзниците ни. Преди началото на зимата се нуждаем от вашата помощ", заяви украинският президент пред медии в края на срещата си с френския държавен глава Макрон, цитиран от БНР.

"Помощта ни за Украйна е безотказна", увери от своя страна Макрон в профила си в Х.

В общото изявление на двамата след срещата той се спря на обучението на украински войници, което протича в Източна Франция и което президентът нарече "уникален модел на сътрудничество". Макрон подчерта, че Франция ще продължава да оказва помощ във военен и политически план.   

Снимка: БГНЕС