fallback

НАТО и Русия прекратяват практическото сътрудничество, но запазват военните канали

08.02.2015 | 09:37

НАТО и Русия не успяха да преодолеят различията си по украинската криза по време на срещата в събота между генералния секретар Столтенберг и външния министър Лавров, но ще продължат да си говорят, съобщава Ройтерс.

Йенс Столтенберг обясни пред медиите за какво са говорили с министъра на външните работи на Русия.

На срещата си с Лавров генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил отново подкрепата на НАТО към Украйна и е подчертал значението на мирното решение на кризата.

Столтенберг е повторил силната подкрепа на НАТО за силна и независима Украйна и е подчертал отговорността на Русия за критичната ситуация зарази подкрепата на сепаратистите и неспазването от Русия на правилата и за нарушаване на териториалната цялост на Украйна.

Обяснил е мерките, които НАТО прилага, свързани с увеличеното военно присъствие на НАТО в източните съюзници.

„Това е пряк отговор на това, което видяхме в Украйна. Това е пропорционално и с цел отбрана и в духа на международните ни ангажименти“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО подкрепя преговорите, които се водят в момента между Русия и Украйна, инициирани и с посредничеството на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Столтенберг каза, че примирието от Минск не се спазва, затова е необходимо да се постигне ново.

На срещата, продължила около 40 минути между Столтенберг и Лавров не са били уговорени конкретни срещи, а само да продължат да държат отворени каналите за политически контакти.

Решено е било да се прекрати практическото сътрудничество между НАТО и Русия. Остават отворени политическите и военните канали за контакт между организацията и Москва.

„Особено в трудни времена като тези е още по-важно да се комуникира, да има срещи и да се поддържат възможностите за политически контакти“, каза Столтенберг.

Столтенберг два пъти подчерта, че на срещата е било решено да бъдат оставени отворени военните канали за комуникация, на ниво отделните страни-членки на НАТО с Русия, както и между НАТО и Русия.

На въпрос на АП дали е оптимист по отношение на перспективата за евентуална война, или по-скоро е песимист, Столтенберг отговори:

„Много е трудно да се дадат проценти за това дали съм повече или по-малко оптимист, но подкрепям на 100% усилията да се намери политическо решение. Това бе подчертано в срещата ми с външния министър Лавров. Водят се преговори и трябва да ги подкрепяме. Това е важното послание към тях“.

/Снимки: НАТО/

Според генералния секретар НАТО е направила три неща

  • Оказана е силна политическа подкрепа за президента Порошенко и независима, суверенна Украйна
  • Оказана е практическа подкрепа за реформа и модернизация на украинската армия. Създаден е и тръст в подкрепа на сътрудничеството
  • Увеличена е колективната отбрана, включително числеността силите на НАТО за бързо реагиране от 13000 на 30000.

Йенс Столтенберг откри конференцията по сигурността в Мюнхен на 6 февруари 2015 с реч, в която каза, че „няма противоречие между отбрана и диалог“.

В рамките на форума проведе редица двустранни срещи, включително с президента на Словения, министъра на отбраната на Германия, с президента на Финландия и министър-председателя на Сърбия, със сенатор Джон Макейн и министъра на отбраната на Великобритания.

С вицепрезидента на САЩ Джон Байдън Столтенберг е обсъдил украинската криза и водената от НАТО мисия в Афганистан.

fallback
Още от Свят
fallback