САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна, заяви Кери

Лавров предупреди, че доставка на военна техника за Киев би имало непредсказуеми последствия

08.02.2015 | 09:10 Редактор: Мариета Иванова
САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна, заяви Кери

САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че не се съмнява, че " Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и друг характер. Предприемаме тази стъпка, съзнавайки, че не съществува военно решение на конфликта. Има само политическо, дипломатическо решение", заяви Кери в интервю за американската телевизионна компания NBC, предаде БТА.

Ръководителят на Държавния департамент избегна отговора на въпроса дали САЩ възнамеряват да доставят оръжие на Украйна, отбелязва ТАСС.

Кери също така отбеляза, че според Вашингтон Москва трябва да промени политиката си по отношение на Киев. – “А ние трябва ясно да дадем да се разбере, че напълно подкрепяме принципите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", посочи американският първи дипломат.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също заяви че не съществува военно решение на конфликта в Украйна по време Конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен.

В рамките на форума ситуацията в Украйна, както и тази в Сирия, обсъдиха на двустранна среща външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери. В хода на разговорите Лавров е подчерта, че плановете на Вашингтон за доставка на Киев на военна техника и въоръжение са изпълнени с непредсказуеми последствия, съобщи ТАСС, като се позова на изявление на руското Министерство на външните работи.

В текста на съобщението се посочва още, че Лавров и Кери са отбелязали, че политическият път на решаване на конфликта в Украйна няма алтернатива.

В тази връзка Кери е изразил подкрепа за състоялите се онзи ден в Москва разговори между руския президент Владимир Путин, канцлерана Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд.

"Русия и САЩ изхождат от това, че задължително условие за постигане на стабилен и справедлив мир в Украйна остава започването на всеобхватен общонационален диалог за конституционна реформа", отбелязва руското дипломатическо ведомство.

Руският дипломат номер едно е определил  "развиването на конфронтация с цел режим на санкции" срещу Русия като безперспективно. - "Ние няма да отстъпим от националните си интереси и принципна позиция по ключовите въпроси, но същевременно руската страна е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на
международната арена, където нашите страни имат особена  отговорност за глоабалната стабилност", се посочва още в изявлението на руското министерство на външните работи.