fallback

Гърция прие важни промени за военните училища от 2026 г.

Удвояват средствата за подпомагане на обучението и студентските помощи

10.10.2024 | 21:39 Автор: Вяра Димова

Министърът на националната отбрана Никос Дендиас и министърът на образованието, религията и спорта Кириакос Пиеракакис обявиха серия от мерки за приема във висшите военни училища в Гърция. Те представиха сериозния проблем, че през 2020 г. процентът на длъжностите във висшите военни училища на страната е бил близо 99%, а през 2024 г. е намален до 64%, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В същото време има и нарастващо отпадане на студенти през първата година на обучение, през 2020 г. процентът е бил 6%, през 2021 г. е нараснал до 20% , през 2022 г. до 15%, през 2023 г. до 18%, докато през 2024 г. до 7%.

Според  Пиеракакис, първите интервенции в контекста на кампанията за привличане на млади хора във въоръжените сили се отнасят до стимули, които ще направят приема и обучението във военните училища по-привлекателни, като например:

  • Възможност за прием от три научни направления и професионални гимназии
  • Увеличение на заплатите на учениците във военното училище
  • Подобряване на сградните съоръжения и оборудване
  • Нови възможности за изследване, специализация и развитие.

Дендиас посочи, че във връзка с увеличението на заплатите на студентите във военните училища, заплатите на студентите от висшите военни учебни заведения се увеличават четири пъти от 165 евро на 609 евро, докато заплатите във висшите военни училища на подофицерите се удвояват от 124 на 249 евро. Освен това ще им бъде предоставена студентска карта.

Удвояват средствата за подпомагане на обучението и студентските помощи

По отношение на модернизацията и надграждането на сградни съоръжения и оборудване, проекти в размер на 19,7 милиона евро и "Програмата за публични инвестиции" ще продължат. 18,1 милиона евро дарения ще бъдат използвани и за обновяване на класните стаи, общежитията, библиотеката, общежитията и стаите за отдих в училище "Eвлепидон", аудиторията и общежитията на "Военноморското кадетско училище", ресторантите и кухните на училището "Икар", както и класните стаи, ресторантите и кухните на "Постоянната подофицерска школа".

Във връзка с новите възможности за научни изследвания, специализация и развитие ще се предоставят докторски степени от висшите военни учебни заведения в авангардни области, ще продължи връзката на докторските изследвания с отбранителната иновационна екосистема, следдипломни степени ще се предоставят от "Училището за национална отбрана" и "Висшето интердисциплинарно военно училище".

Въоръжените сили стават по-привлекателни за младите мъже и жени

Висшите военни образователни институции ще се превърнат в центрове за високи постижения, ще бъде създадена институция на Военния щаб за обучение и ще има връзка с висшите учебни заведения, както в Гърция така и в чужбина. Кампанията за привличане на млади хора във въоръжените сили включва информационна кампания за перспективите за кариерно развитие във въоръжените сили.

В дългосрочен план Дендиас обяви, че предприетите действия са за да направят въоръжените сили по-привлекателни за младите мъже и жени, като им се предоставят нови възможности за кариера с нова модерна структура на силите, нова система за развитие, нова по-справедлива скала на заплатите, нова система за трансфер със стимули в технологично напреднала и иновативна среда.

По отношение на съществената подкрепа на ръководителите и техните семейства, министърът на отбраната уточни, че осигуряването на жилища вече е в ход програма за строителство на 1000 жилища с цел 3000 жилища през 2030 г. В допълнение, модернизацията на дневни центрове, Център за специални грижи за развитие на деца за лечение на нарушения в развитието на деца на членове на въоръжените сили, създаване на приют за поддържан живот за хора с увреждания, оползотворяване на инвалиди от въоръжените сили, медицинското обслужване ще бъде подобрено, като законопроектът е в окончателна обработка, докато ще бъде създадено звено за грижа за бежанците с цел настаняване на уязвимите.

От своя страна Пиеракакис подчерта, че първите промени в системата за прием ще бъдат извършени през 2026 г. и обеща студентски пропуск да се дава и на студентите от военните училища.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback