Румен Радев в Краков: България се утвърди като един от културните центрове на Европа

Държавният глава откри в Ягелонската библиотека изложба, посветена на глаголицата

10.10.2024 | 20:16 Редактор:
Радев подчерта дълбоките исторически и културни връзки между България и Полша.
Радев подчерта дълбоките исторически и културни връзки между България и Полша.

Президентът Румен Радев присъства на откриването в Ягелонската библиотека в полския град Краков на изложбата "Истории от глаголически времена".

"Българите като преки наследници на делото на светите братя Кирил и Методий, провъзгласени от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа, сме длъжни да пазим и развиваме това наследство. Ценим високо, че в тази благородна мисия сме заедно с Полша", заяви той.

Отбелязвайки дълбоките исторически и културни връзки между България и Полша, държавният глава благодари за приноса на полските изследователи за популяризирането на ролята на България за формирането на славянската култура и световното културно наследство.

Експозицията е изготвена от екип на доц. д-р Явор Милтенов от Института за български език на БАН и представя слабо познати факти за най-старата азбука на славяните и ролята на България за съхраняването ѝ. За пръв път се показват и ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, които се намират в Ягелонската библиотека. 

"Благодарение на своето писмено слово преди повече от хилядолетие, България пое по пътя на духовността и се утвърди като един от културните центрове на Европа", каза Радев в приветствието си.

Държавният глава посочи, че тази година се отбелязва 1161-годишнината от създаването на глаголицата, която заедно с кирилицата, е дълбоко вписана в културното развитие и духовност на българския народ и държава и има безспорен принос към развитието на славянското културно пространство.

"Ние носим дълг да продължим да развиваме това богатство", подчерта Радев.

По време на среща на българския президент с ръководството на университета и на библиотеката, която се състоя преди откриването, беше обсъден интензивният научен обмен между България и Полша, както и перспективите за развитието на бъдещи партньорства.

Снимка: Прессекретариат на президента