fallback

Илва Йохансон се надява на решение за Шенген за България и Румъния до декември

Време е за премахване на проверките и по сухопътните граници, призова еврокомисарят

10.10.2024 | 19:09 Автор: Толя Стоянова

Последен опит на Европейската комисия да присъедини България и Румъния като пълноправни членове на Шенген. Темата беше обсъдена на заседание в Люксембург, а задачата на комисията е да убеди всички държави членки, че двете страни са готови за влизане в пространството.

Международният шофьор Илиян Димитров ежедневно прекарва часове в чакане по границите. Не вярва, че скоро те ще бъдат премахнати. 

"Шенген, какъв Шенген, те хората си затварят границите нагоре. По-бързо ще минаваме, ама едва ли ще стане. Като тръгнеш от паркинга, докато влезеш и 3-4 часа минават и е голямо чакане", казва Димитров.

Еврокомисарят Илва Йохансон обаче даде надежда, че може да бъде взето решение за отпадане на всички проверки за българи и румънци до края на годината. 

"Надявам се до края на мандата да има решение за България и Румъния. Имаме много добър опит с отпадането на проверките по въздушните граници, време е за премахване на проверките и по сухопътните граници. Важно е да запазим свободното движение в Шенген", заяви Йохансон.

Българският вътрешен министър Атанас Илков също подчерта преобладаващата подкрепа за пълно присъединяване на страната.

"Подкрепа, която е дадена на България и Румъния с оглед на всичко онова, което сме постигнали. Надявам се съвсем скоро да имаме едно добро решение, което е дългоочаквано за България и Румъния. И то ще е в резултат на нашите съвместни дейности по гарантиране на висока среда на сигурност в Шенгенското пространство", посочи Илков.

Според информация в румънски медии Австрия продължава да отказва пълното ни присъединяване към Шенген. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback