Олаф Шолц: Германия подготвя нови доставки на оръжия за Израел

Фридрих Мерц каза, че от месеци федералното правителство отказва да одобри износа на боеприпаси

10.10.2024 | 18:25 Редактор:
Канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви нови доставки на оръжия за Израел.
Канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви нови доставки на оръжия за Израел.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви нови доставки на оръжия за Израел по време на дебати в Бундестага по повод първата годишнина от атаката на "Хамас" срещу Израел, информира ДПА. 

Представители на опозиционните Християндемократически и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) разкритикуваха правителството на Шолц, че се е провалило в това да окаже достатъчно подкрепа на Израел. По време на дебатите в Бундестага лидерът на консервативния ХДС Фридрих Мерц каза, че от месеци федералното правителство отказва да одобри износа на боеприпаси за Израел и дори доставката на резервни части за танкове.

"Голям брой компании са представили писмени документи, които показват, че разрешенията са били поискани, но не са били обработени от правителството в продължение на месеци", отбеляза Мерц.

Между март и август германското правителство не е разрешило износа на оръжия за Израел, разкри по-рано Министерството на икономиката, но подчерта, че няма обща забрана за износ на оръжия за Израел, предаде БТА.

Шолц отхвърли обвинението на Мерц

"В правителството взехме решения, които ще гарантират, че в близко бъдеще ще има и други доставки. И тогава ще се убедите, че това е било невярно обвинение", заяви германският канцлер.

Министърът на външните работи Аналена Бербок от "Зелените" подчерта поверителността на подобни решения, които са в правомощията на Федералния съвет за сигурност към правителството. В същото време правителството на Шолц бе призовано от популистката партия "Съюз на Сара Вагенкнехт" да наложи забрана на износа на оръжие за Израел - искане, което депутатът от партията ѝ Севим Дагделен повтори днес по време на дебатите в Бундестага.

Снимка: БГНЕС