Оланд предлага повече автономия на Източна Украйна

Меркел, Порошенко и Байдън настояват за обща трансатлантическа позиция за Украйна

07.02.2015 | 18:08 Редактор: Мариета Иванова
Оланд предлага повече автономия на Източна Украйна

Френският президент Франсоа Оланд предложи обширна демилитаризирана зона в Украйна и повече автономия за сепаратистката източна част на страната, предаде Associated press.

В интервю за френската телевизия Франс 2 Оланд e заявил, че в момента се водят преговори по план, който предвижда демилитаризирана зона между 50 и 70 км, предава БТА.

Той е отправил и призив за по-голяма автономия на Източна Украйна.

Френският президент и канцлерът на Германия Ангела Меркел инициираха преговори с украинския президент Петро Порошенко и руския президент Владимир Путин с цел намиране на решение за трайно прекратяване на военния конфликт в Източна Украйна.

След разговорите в Москва все още предстои да станат ясни подробностите около преговорите и дали те ще бъдат увенчани с успех.

В същото време днес-7 февруари, в рамките на тристранна среща в Мюнхен украинският президент Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и американският вицепрезидент Джо Байдън изтъкнаха необходимостта от придържане към обща трансатлантическа позиция по отношение на Украйна. Това съобщава пресслужбата на украинския държавен глава.

Тримата са обсъдили развитието на преговорния процес по мирното уреждане на ситуацията в Източна Украйна в контекста на последните съвместни предложения по изпълнението на минските договорености, изложени по време на срещата на Порошенко с Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев, става ясно от разпространеното от пресслужбата съобщение.

Събеседниците са изтъкнали необходимостта от незабавно прекратяване на огъня и продължаване на диалога за  изпълнение на минските договорености.

Тристранната среща се състоя в кулоарите на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

По време на форума руският министър на външните работи Сергей Лавров е напълно възможно постигането на споразумение за решаването на конфликта в Източна Украйна, след проведените преди ден разговори в Москва.

"Ние вярваме, че има всички шансове за постигане на споразумение. Тази криза не може да се реши на бойното поле", посочва Лавров, цитиран от ДПА.

Той добавя, че преговорите за прилагане на споразумение за прекратяване на огъня продължават и че Русия е за мирно решение, зачитащо териториалната цялост на Украйна.

Руският външен министър подчертава, че Москва и занапред ще се стреми към постигане на мир в Украйна. Русия иска прекратяване  на бойните действия и извеждане на тежките въоръжения от зоната  на конфликта, както и започване на преки преговори между Киев, Донецк и Луганск, заяви Лавров, цитиран от ТАСС. Той изрази надежда, че усилията на руския президент Владимир Путин, канцлерът на Германия  Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд ще позволят започването на диалог за решаване на всички проблеми в Украйна. "Надявам се, че предприетите в Москва усилия ще дадат резултат и наистина ще успокоят ситуацията", подчерта Лавров, визирайки вчерашните преговори. Той посочи, че един опит за решаване на конфликта със сила вече се е провалил и същото се случва и с втория опит.

"Проблемът е, че украинският президент Петро Порошенко е загубил монопола над употребата на сила. Там са създадени частни батальони, далеч по-добре платени от редовната армия. Хората бягат от редовната армия в тези батальони под различни имена, включително "Азов", включително оглавявани от откровени  ултранационалисти", добавя Лавров.

По думите на руския външен министър "в Крим е станало това, което е предвидено от Устава на ООН - самоопределение".
Лавров коментира също, че Москва е наясно с реалната роля на САЩ в събитията в Украйна. Той отхвърли твърденията на Вашингтон, че е помогнал само за предаването на властта в Киев.

"Но ние прекрасно знаем как стана, кой обсъждаше по телефона личности от бъдещото украинско правителство, кой дежуреше на Майдана и как става сега", заяви Лавров, добавяйки че в тези събития не са участвали руски военни и експерти. - "Искаме украинският народ да възстанови единството си на основата на национален диалог", подчертава още министърът.