fallback

Европейският парламент: Няма конфликт на интереси при Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар ще бъде изслушан на 4 или 5 ноември

10.10.2024 | 14:28 Автор: Вяра Димова

Зелена светлина за продължаване на изслушванията за утвърждаване на всички 26 кандидати за комисари, даде Комисията по правни въпроси. Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева е сред тях, като тя ще бъде изслушана на 4 или 5 ноември 2024 г. в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, става ясно от публикация в сайта на Европейския парламент (ЕП).

"Членовете на Комисията по правни въпроси (JURI) приключиха процедурата по разглеждане на евентуални конфликти на интереси за новите кандидати за комисари. Сега процесът ще продължи с изслушванията за утвърждаване, като всеки кандидат за комисар ще бъде изслушан в съответните комисии в съответствие с графика, одобрен от ЕП, се посочва в съобщението. 

Декларациите за конфликт на интереси ще бъдат публично достъпни

"Комисията по правни въпроси извърши безпристрастен и задълбочен анализ на декларациите за конфликт на интереси на кандидатите за комисари. Винаги, когато считахме информацията за непълна, изисквахме допълнителни подробности, за да оценим всички релевантни елементи и да стигнем до заключенията си. От процедурна гледна точка могат да възникнат някои основателни критики към правната рамка и ние ще имаме възможност да ги анализираме и да предложим изменения, ако е необходимо", заяви след разглеждането председателят на Комисията по правни въпроси Илхан Кючюк, цитиран от "Фокус".

"Днес искам да изразя благодарността си към всички членове на JURI за това, че взеха активно участие в процеса и защитиха интересите не само на комисията и на Парламента, но и на европейските граждани, като направиха задълбочен преглед на всички данни и информация, с които разполагахме", каза Кючюк.

Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Свят
fallback