Българи в окото на урагана "Милтън": Нямаме ток и пестим батерии за спешни обаждания

Сред избралите да не се евакуират са и българско семейство

10.10.2024 | 13:53 Редактор:

Ураганът "Милтън" достигна сушата във Флорида и вече официално е потвърдено за първи жертви. Най-малко двама са загинали при торнадо в окръг Сейнт Луси - югоизточен район във Форт Пиърс, предшестващо стихията. Наши сънародници разказват, че вече нямат ток и ще пестят и малкото останал живот на телефоните си за спешни обаждания. 

Бурята от трета категория удари бреговете близо до Сиеста Кий в окръг Сарасота като донесе постоянни ветрове със скорост близо 200 км/ч. Говорител на противопожарния окръг потвърди смъртните случаи, както и че множество други хора са били откарани в болници.

"За съжаление има жертви. Службите за извънредни ситуации са тук, пожарникарите помагаме на когото както можем. Бъдете внимателни, това ще бъде фатална буря", каза шерифът на окръг Сейнт Луси Кийт Пиърсън.

Наши сънародници остават без ток

Близо 3 млн. домакинства и предприятия останаха без ток - най-много от тях в окръг Сарасота и съседния окръг Манъти. Наши сънародници, които са в окото на бурята, ни написаха, че са в очакване да спре електричеството и че ще пестят батериите на телефоните си за спешни случаи. 

"До часове силният вятър ще скъса жици и няма да имаме електричество", пишат още те.

Българско семейство избира да не е евакуира

В Клиъруотър, Тампа бей, където бурята донесе дъждове и ветрове, хората укрепват къщите си и прозорците си. Сред избралите да не се евакуират на този етап е и семейство Христови. 

"Започва да се усилва вятърът и дъждът. Надяваме се всичко да премине без много опустошения и жертви", разказа жителят на Клиъруотър Веселин Христов.

По време на навлизането на стихията на сушата близо 100 хиляди души се намират в евакуационни центрове във Флорида. Президентът Байдън отново предупреди хората да бъдат внимателни.

"Правим всичко възможно със службите да възстановим електричеството възможно най-скоро. Армията се включва, за да изпомпва вода при нужда. Всички служби са в готовност", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Очаква се проливните дъждове да предизвикат наводнения и във вътрешността на страната, докато "Милтън" преминава през полуостров Флорида. 

Според прогнозите в четвъртък той ще достигне Атлантическия океан и може да засегне гъстонаселения район на Орландо. Новият ураган връхлетя район, който все още не се е съвзел две седмици след урагана "Хелен", който наводни улици и жилища в Западна Флорида и причини смъртта на най-малко 230 души в южната част на страната.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.