fallback

Как животните в зоопарковете преживяват урагана "Милтън" (+СНИМКИ)

Зоологическата градина в Тампа е снабдена с генератори и гориво

10.10.2024 | 11:04 Автор: Искра Ангелова

Ураганът "Милтън" достигна сушата във Флорида и взе първите си жертви. Но докато на милиони хора им беше наредено да се евакуират, животните в зоопарковете трябва да преживеят "бурята на века" - от африкански слонове до розови фламинга.

Оказва се, че зоологическите градини в САЩ имат разработени планове за действие при извънредни ситуации, като работници там признават, че се приготвят и за още по-екстремни бури.

Зоопаркът в Тампа

В Тампа много животни ще трябва да са в хамбари или в сандъци, напъхани в сгради, приспособени за бедствия. Едва няколко от тях ще останат в местообитанията си.

"Алигаторите просто дремят на дъното на езерата си, без да се притесняват от яростта на "Милтън". "Нищо не ги притеснява", коментира работник в зоопарка.

Този зоопарк не е понесъл щети от "Хелен" и грижещи се за животните признават, че зоологическата градина никога не е била удряна от природно бедствие, откакто е основана през 30-те години на миналия век.

Слоновете и жирафите са снабдени с допълнително сено и вода в случай, че хамбарите им бъдат блокирани. Също така зоопаркът е снабден с генератори и гориво, заедно с допълнителна храна и консумативи за всички животни, в случай пък, че бъде откъснат от света, информират световните медии.

Орангутаните са подсигурени с одеяла, а ламантините имат басейни, пълни с марули за дни.

zoo

Директор от зоопарка добавя, че всяко едно животно реагира различно на бурята: "Папагалите ара са изключително развълнувани и ще се нуждаят от допълнителни клони за дъвчене. Също така са отделени в специална стая, където свободно могат да летят. Опитваме се да сведем стреса на всички животни до минимум".

В зоопарка в Тампа има много видове животни, които са от застрашен вид. Работниците се грижат за червените вълци. В дивата природа са останали едва 30.

И именно в този зоопарк работници отказват да се приберат вкъщи и ще останат плътно до животните по време на стихията.

"Хелен" - "едно от най-страшните неща"

В друг зоопарк във Флорида за коалите е осигурена специална храна, а за розовото фламинго - специална баня.

Марин е част от борда на директорите на зоопарка и трябва да гарантира, че всички животни са в безопасност. Самата тя участва в извозването на някои от тях. При предишния ураган - "Хелен", аквариумът в зоопарка е бил наводнен.

"Опитах се да запазя спокойствие, излъчвах увереност, но ще ви кажа - това беше едно от най-страшните неща, пред които през сме преминали. Виждаш щетите, съкрушен си и сърцето ти се свива", признава тя.

zoo2

Фризери, ветеринарно оборудване, водни помпи, перални, въздушни компресори и много други неща са опустошени. Всички животни обаче тогава се оказват в безопасност.

"Наистина трябваше да се спра за момент и да благодаря за живите животни", признава Марин.

Малко преди "Милтън" да връхлети Флорида, тя и екипът ѝ преместват на по-високо пингвини, змии, гущери, костенурки, алигатори, жаби и рак.

Заради климатичните промени все повече зоологически градини в САЩ преразглеждат плановете си за екстремни метеорологични явления и признават, че се готвят за "Деня на Страшния съд".

Снимки: Facebook - ZooTampa at Lowry Park 

fallback
Още от Свят
fallback