Първи жертви на страховития ураган "Милтън" в САЩ

Най-малко двама души са загинали при торнадо 

10.10.2024 | 08:24 Редактор:
Милиони американци останаха без ток.
Милиони американци останаха без ток.

Ураганът "Милтън" достигна сушата във Флорида и вече официално е потвърдено за първи жертви. Бурята от категория 3 удари бреговете близо до Сиеста Кий в окръг Сарасота около 20:30 ч. местно време, като донесе постоянни ветрове със скорост 193 км/ч, предава NBC News.

Най-малко двама души са загинали при торнадо в окръг Сейнт Луси - югоизточен район във Форт Пиърс.

Говорител на противопожарния окръг Сейнт Луси потвърди смъртните случаи, както и че множество други хора са били откарани в болници.

Повече от 1,5 млн. домове и предприятия останаха без ток - най-много от тях в окръг Сарасота и съседния окръг Манъти. Очаква се "Милтън" да донесе смъртоносна буря на голяма част от крайбрежието на Мексиканския залив във Флорида, включително на гъсто населени райони като Тампа, Сейнт Питърсбърг, Сарасота и Форт Майерс.

По време на навлизането на сушата близо 100 000 души се намират в евакуационни центрове във Флорида, съобщи Кевин Гътри, изпълнителен директор на отдела за управление на извънредни ситуации във Флорида.

Говорейки от Белия дом по-рано, президентът Джо Байдън заяви, че "Милтън" се очаква да бъде "един от най-разрушителните урагани във Флорида от повече от век".

Той заяви, че ураганът носи "невероятна разрушителна сила и може да унищожи общности и да причини човешки жертви", припомня "Фокус".

Снимка: БГНЕС