fallback

Ураганът "Милтън" връхлетя Флорида с яростни ветрове и смъртоносни дъждове (+ВИДЕО)

"Останете вътре и не излизайте на пътя", съветва губернаторът Рон ДеСантис

10.10.2024 | 07:10 Автор: Беатрис Младжова

Ураганът "Милтън" застигна американския щат Флорида вечерта. Той връхлетя с яростни ветрове, животозастрашаващи дъждове и буреносни вълни, а хората, които само преди две седмици преживяха друг ураган, се подготвяха за дълга и бурна нощ.

"Изключително опасната" буря от категория 3 достигна сушата близо до Сиеста Ки, в гъсто населен район на западното крайбрежие на щата, съобщи Националният център по ураганите в бюлетин от 20:30 ч. (00:30 ч. по Гринуич).

"Така че бурята е тук. Време е всички да се приберат", заяви губернаторът Рон ДеСантис на пресконференция малко преди пристигането на "Милтън".

В централната част на полуостров Флорида се наблюдават животозастрашаващи буреносни вълни, екстремни ветрове и внезапни наводнения, съобщиха от НХК.

Очаква се приливните вълни да залеят гъсто населеното и ниско разположено крайбрежие на Мексиканския залив в западната част на Флорида на фона на опасения от повсеместен хаос и възможни жертви.

По-късно се очаква "Милтън" да премине през вътрешността на страната и да достигне Атлантическия океан, като на пътя му ще бъде туристическият център Орландо - домът на "Дисниленд".

Ветрове с опасни скорости

В момента на удара в сушата Милтън се движеше с постоянни ветрове със скорост 205 км в час, с потенциал за вълни до 4 метра, съобщи НХК.

В градовете по западното крайбрежие на Флорида вятърът бушуваше яростно и валеше проливен дъжд, а изплашените хора се криеха, където можеха.

В град Сарасота, близо до Сиеста Ки, поривите на вятъра издухаха стъкла от сградите на крайбрежната улица. Улиците бяха безлюдни. Дърветата се люлееха почти хоризонтално, едва издържайки на вятъра. Предприятията бяха затворени и затрупани с пясък.

На дървена дъска, прикрепена към прозореца на стара сграда от червени тухли, някой беше написал: "Бъдете любезни, Милтън".

Късно за евакуация

Точно преди да навлезе в сушата, ДеСантис заяви, че е твърде късно и твърде опасно да се евакуира някой, така че хората трябва да останат на място и да преживеят бурята, където и да се намират, предаде БГНЕС.

"Останете вътре и не излизайте на пътя. Наводнителните води и приливната вълна на бурята са много опасни", каза губернаторът.

Летищата в Тампа и Сарасота бяха затворени до второ нареждане. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback