fallback

Трима известни български актьори се оказаха на пътя на идващия ураган "Милтън"

До броени часове щатът Флорида ще бъде връхлетян от мощната буря

09.10.2024 | 19:30 Автор: Вяра Димова

До броени часове щатът Флорида ще бъде връхлетян от катастрофалния ураган "Милтън", който се очаква да удари американския щат с ветрове от над 250 км/ч. Вече започна евакуация на живеещите в Тампа и още критични места по крайбрежието на щата Флорида. Очаква се броят на хората, които ще напуснат домовете си, да достигне 5 млн. души. А щетите от бедствието да надхвърлят 70 млрд. долара.

Само преди две седмици ураганът "Хелън", който се смяташе за най-мощния след "Катрина" през 2005 година, засегна щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина. Стихията беше от по-леката - 4-а степен. 225 души загинаха, а щетите по инфраструктурата се оценяват на над 10 милиона долара.

Таня живее във Флорида и е сред всички онези, които са предупредени за следващите дни на "живот и смърт" заради мощността на "Милтън". 

"Най-големият проблем ще е в полунощ, когато очакваме ураганът да удари в нашата посока. Имаме 5 зони за евакуация. Откакто съм тук, не е имало толкова силен ураган", каза тя.

Властите наредиха на жителите на Тампа да се евакуират незабавно, заради силата на стихията.

"Ние ще поправим къщите, ще възстановим бизнеса и ще помогнем на хората да си стъпят на краката, но само ако те са на безопасно място и се спасят от бурята", заяви губернаторът на щата Флорида Рон Десантис.

Ураганът се носи към сушата със скорост от 270 км/ч. Милиони хора бързат да напуснат домовете си. Други правят всичко, за да защитят имуществото си.

"Напрегнати сме, имаме две малки деца, плашещо е", коментира местен жител.

"Милтън" е ураган от пета категория

Президентът на САЩ Джо Байдън прекъсна пътуването си в Германия и Ангола заради бурята. Това бедствие идва по-малко от две седмици, след като ураганът "Хелън" удари крайбрежието на мексиканския залив като буря от четвърта категория, убивайки повече от 200 души във Флорида, Джорджия, Южна Каролина, Тенеси, Вирджиния и Северна Каролина. 

По време на бедствието във Флорида, майсторите на комедията Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров, които се оказаха на пътя на идващия ураган. Те споделиха видео от евакуацията в социалните мрежи.

"Ние се измъкнахме извън опасната зона и сега сме в Маями, където ще е само буря. След три часа ще направим опит да излетим на север", написа за Bulgaria ON AIR Камен Воденичаров.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

fallback
Още от Свят
fallback