Разпуснаха студентски лагер в Германия заради поява на Грета Тунберг

Тя е участник, който е готов да прибегне до насилие, казаха от полицията

09.10.2024 | 18:25 Редактор:
''В Германия няма място за мразещи евреите като Грета Тунберг'', заяви Тром.
''В Германия няма място за мразещи евреите като Грета Тунберг'', заяви Тром.

Германските съдилища разпуснаха пропалестински студентски лагер в Дортмунд заради предстояща поява на Грета Тунберг.

"Последните събития, свързани с Тунберг, доведоха до оценката, че тя е участник, който е готов да прибегне до насилие", обясни полицията в този град в Западна Германия, цитирана от АФП.

Музата на движението "Петъци за бъдеще" е участвала в демонстрация в Берлин в подкрепа на палестинската кауза, организирана една година след началото на войната в Газа.

По данни на берлинската полиция някои от участниците са хвърляли бутилки по полицията и са скандирали антиизраелски лозунги.

"Бях поканена от Студентския лагер за Палестина в Дортмунд да участвам в дискусия на кръгла маса. Малко след като публикуваха снимка, обявяваща събитието, полицията дойде и им каза, че трябва да напуснат и че ще бъда арестувана, ако отида", реагира Грета Тунберг във видеосъобщение в профила си в X.

21-годишната жена, която носеше черно-бяло кефие на раменете си, обвини Германия, че „заглушава и заплашва активисти, които се изказват срещу геноцида и окупацията на Палестина“.

Говорител на парламентарната група на консерваторите поиска ѝ бъде забранено да влиза на територията на Германия. 

"В Германия няма място за мразещи евреите като Грета Тунберг", заяви Александър Тром.

Организацията "Петъци за бъдеще" се е заела с каузата на палестинците и неколкократно е осъждала геноцида в Газа.

Германската секция на организацията се разграничи от движението, като изрази съжаление за липсата на конкретно изявление от страна на Грета Тунберг относно израелските жертви на клането от 7 октомври.

В Германия сигурността на Израел е издигната в ранг на "raison d'Etat", като се има предвид историческата отговорност на страната за Холокоста.

Снимка: БГНЕС