fallback

Урсула фон дер Лайен с критика към Виктор Орбан заради проруската му политика

"Системата за убежище на ЕС не работи", заяви унгарският премиер

09.10.2024 | 13:52 Автор: Деси Николова

България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген и по суша до края на годината. За това призова унгарският премиер Виктор Орбан в реч пред Европейския парламент. Пред евродепутатите Орбан представи и приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Справянето с незаконната миграция, укрепването на Шенген и стабилизирането на бизнес средата – това са основните приоритети на унгарското председателство на Европейския съвет. Премиерът Виктор Орбан подчерта, че старият континент има много проблеми за решаване.

"Системата за убежище на ЕС не работи. Незаконната миграция поражда антисемитизъм, различни инциденти, увеличаване на хомофобията. Може да не ни харесва, но това е истината", заяви Орбан.

Думите му предизвикаха едновременно и аплодисменти и освиркване в залата.

"Моля ви, това не е Евровизия. Нека имаме уважение към тази зала", каза председателят на ЕП Роберта Мецола.

И въпреки че в речта си Орбан не говори директно за войната в Украйна, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен остро го критикува за проруската му политика. 

"Все още има такива, които винят за войната в Украйна не агресора, а нападнатия, не апетита на Путин за власт, а жаждата на Украйна за свобода. Бих искала да ги попитам дали те биха обвинили унгарците за съветската инвазия през 1956 година, чехите и словаците за съветските репресии през 1968 година, литовците за смазването на бунта през 1991", попита Фон дер Лайен. 

Под бурните овации на евродепутатите, Фон дер Лайен подчерта, че в Европа има много езици, но в нито един от тях мир не е синоним на предавам се.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback