fallback

Задръствания, липса на гориво и претъпкани хотели заради урагана "Милтън"

Бедствието поставя сериозни предизвикателства пред службите за спешна помощ във Флорида

09.10.2024 | 12:41 Автор: Деси Николова

В американския щат Флорида подготовката за наближаващия ураган "Милтън" е в разгара си: милиони са призовани да се отправят към безопасни места, хората барикадират домовете си и се подготвят за най-лошото.

Бурята, която се очаква да удари западното крайбрежие на Флорида в сряда вечерта местно време, може да се превърне в една от най-опасните в историята на щата.

Ураганът поставя сериозни предизвикателства пред службите за спешна помощ във Флорида. Въпреки че се очаква преди да достигне сушата бурята да отслабне, огромният размер на урагана крие значителен потенциал за разрушения. Националният център за ураганите обяви, че в момента скоростта на вятъра достига 257 км/ч.

Хиляди служители са мобилизирани

Междувременно Пентагонът съобщи, че са мобилизирани хиляди служители на Националната гвардия. Хеликоптери и превозни средства, способни да се справят с наводнения, са в готовност за спасителни операции. Центровете за извънредни ситуации в целия щат са снабдени с провизии за оказване на помощ веднага след бурята.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис отправи призив към населението да приеме сериозно инструкциите за евакуация. Много от желаещите да напуснат региона срещнаха обаче сериозни трудности: CNN съобщи за задръствания, недостиг на гориво и препълнени хотели. Множество летища преустановиха работа, а правителството отправи предупреждение към авиокомпаниите, след като в социалните мрежи се появиха съобщения за изнудвачески цени.

Байдън: Това е на живот и смърт

Ураганът "Милтън" може да се превърне в една от най-разрушителните бури, регистрирани някога в този регион, предупредиха от Центъра за ураганите и посочиха, че има опасност крайбрежните райони да бъдат наводнени от временното покачване на морското равнище. Очакват се животозастрашаващи ураганни приливи с вълни с височина до пет метра, разрушителни ветрове и проливни дъждове. Съществува и риск от торнадо.

"Това е въпрос на живот и смърт", предупреди президентът на САЩ Джо Байдън. Кметът на крайбрежния град Тампа, Джейн Кастор, също отправи впечатляващо предупреждение към населението, пише DW.

"Мога да кажа без всякаква драматизация: ако решите да останете в някоя от зоните за евакуация, ще умрете". В сравнение с урагана преди две седмици потенциалната заплаха от урагана "Милтън" е "буквално катастрофална", предупреди още той.

Междувременно в интернет се разпространява видео на плачещ метеоролог от американската телевизия NBC6. "Това е просто невероятен, невероятен, невероятен ураган", казва видимо разтърсеният Джон Моралес в живото предаване. С треперещ глас той добавя: "Извинявам се, но това е просто ужасно". След предаването Моралес заяви, че екстремното време, причинено от глобалното затопляне, го е променило.

"Честно казано, вие също трябва да сте разтърсени", каза той и призова хората да се включат в борбата срещу климатичните промени.

fallback
Още от Свят
fallback