fallback

Промените в климата усилват валежите и ветровете на урагана "Хелен"

Той опустоши югоизточната част на САЩ в края на септември

09.10.2024 | 11:33 Автор: Беатрис Младжова

Количеството валежи на урагана "Хелен" се е увеличило с 10%, а силата на вятъра с 11% заради предизвиканите от хората климатични промени, предадоха Асошиейтед прес и АФП, като цитираха научно изследване. 

Ураганът "Хелен" опустоши югоизточната част на САЩ в края на септември и уби над 230 души.

Изследването на световната научна мрежа World Weather Attribution е публикувано в момент, когато друга природна стихия - ураганът "Милтън", застрашава американския щат Флорида. 

Затоплянето на климата е увеличило скоростта на вятъра на стихията "Хелен" с около 20,92 км/ч и е повишило температурата на водата, които са допринесли за интензитета на бурята вероятно от 200 до 500 пъти, изчисляват специалистите. 

Температурите на водата в Мексиканския залив са били с около 2 градуса по Целзий над средните, съобщиха учените. 

"Ураганът "Хелен" и бурите, които така или иначе се случват в региона, бяха подсилени от факта, че въздухът е по-топъл и може да задържи повече влага. Това означава, че количеството валежи, което дори и без изменението на климата щеше да бъде невероятно високо заради обстоятелствата, беше още по-голямо", каза Бен Кларк, съавтор на изследването и изследовател на климата в Имперския колеж в Лондон.

Ураганът "Милтън" вероятно ще бъде подобен, смятат авторите на изследването, цитирани от БТА.

Учените предупреждават, че продължаващото изгаряне на изкопаеми горива ще доведе до повече урагани като "Хелийн", с "невъобразими" наводнения, достигащи далеч във вътрешността на страната, а не само по крайбрежието. Много от загиналите в резултат на природната стихия са станали жертва на големите наводнения, а не на силните ветрове.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback