fallback

Северна Корея планира да изпрати войски в Украйна, за да подкрепи Русия?

Владимир Путин и Ким Чен Ун се споразумяха през юни да предоставят незабавна военна помощ, ако някой от тях бъде нападнат

09.10.2024 | 09:41 Автор: Толя Стоянова

Има вероятност Северна Корея да изпрати войски на бойните полета в Украйна, според началника на отбраната на Южна Корея, докато Пхенян засилва подкрепата си за Русия, като същевременно предприема допълнителни мерки, за да се дистанцира от всяка форма на възможно сближаване със Сеул.

"Възможността за разполагане е много вероятна, като се има предвид, че Русия и Северна Корея са подписали взаимен договор, подобен на военен съюз", каза министърът на отбраната Ким Йонг-Хьон пред депутати по време на парламентарна одитна сесия във вторник, цитиран от Yonhap News.

Отделно Северна Корея обяви в сряда, че "напълно" ще прекъсне пътищата и железопътните линии от Южна Корея, информира KCNA. Този ход изглежда в съответствие със заявеното желание на Ким Чен Ун да прекрати всички останали разговори за обединение и да премахне всякакви препратки към тази възможност от конституцията на Севера.

Сътрудничеството на Пхенян с Москва се засилва

Разполагането на войски допълнително ще засили сътрудничеството на Пхенян с Москва. Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се споразумяха през юни да предоставят незабавна военна помощ, ако някой от тях бъде нападнат, подписвайки споразумение по време на първото посещение на Путин в Северна Корея от 24 години. След това Ким нарече пакта "най-мощният договор", подписан между двете страни и този, който издига връзките им до съюз.

САЩ, Южна Корея и Япония вече обвиниха Пхенян, че доставя на Москва боеприпаси и балистични ракети, за да подпомогне войната ѝ срещу Украйна. Русия и Северна Корея отрекоха трансферите на оръжие, въпреки доказателствата, които показват, че те се извършват.

Ръководителят на отбраната на Южна Корея също каза, че неотдавнашна информация за загинали севернокорейци в окупираната от Русия територия близо до източния украински град Донецк вероятно е верен, предаде Yonhap. Миналата седмица Kyiv Post съобщи, че шестима севернокорейски офицери са били убити, а други трима са били ранени при украински ракетен удар на 3 октомври.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback