fallback

"Хизбула" подкрепи опитите за постигане на примирие

Ливанската групировка започна да обстрелва Израел на 8 октомври миналата година

09.10.2024 | 08:14 Автор: Деси Николова

"Подкрепяме политическите усилия, водени от Набих Бери, под знамето на постигането на примирие. След като прекратяването на огъня бъде твърдо установено и дипломацията може да го постигне, всички останали подробности ще бъдат обсъдени и решенията ще бъдат взети съвместно", заяви заместник-генералният секретар на "Хизбула" Наим Касем.

Ливанската групировка започна да обстрелва Израел на 8 октомври миналата година, за да покаже солидарност с "Хамас", която ден по-рано започна нападение срещу Израел от Газа. Преди това "Хизбула" беше заявила, че ще прекрати нападенията си срещу Израел едва след като бъде постигнато примирие с "Хамас" в Газа. Израел обаче настояваше "Хизбула" да отдели конфликта си с Израел от продължаващата война с "Хамас".

В речта си по повод първата годишнина от участието на "Хизбула" във войната Касем не споменава прекратяването на огъня в Газа като условие за постигане на такова в Ливан. Това беше втората реч на Касем, откакто Израел уби лидера на "Хизбула" Хасан Насрала в края на миналия месец. Оттогава Израел извършва ограничени наземни нахлувания в Южен Ливан, насочени срещу "Хизбула", която продължава да изстрелва ракети към Северен Израел.

Набих Бери, лидерът на шиитската партия "Амал", която е съюзник на "Хизбула", беше ключова фигура в преговорите за прекратяване на огъня с посредничеството на западните държави, пише БГНЕС.

Миналата седмица ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб заяви пред CNN, че Насрала се е съгласил на временно прекратяване на огъня, за което призоваха президентът на САЩ Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон и други съюзници по време на Общото събрание на ООН миналия месец. Скоро след това Насрала беше убит от Израел. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback