"Хизбула" подкрепи опитите за постигане на примирие

Ливанската групировка започна да обстрелва Израел на 8 октомври миналата година

09.10.2024 | 08:14 Редактор:
Насрала се бе съгласил на временно прекратяване на огъня.
Насрала се бе съгласил на временно прекратяване на огъня.

"Подкрепяме политическите усилия, водени от Набих Бери, под знамето на постигането на примирие. След като прекратяването на огъня бъде твърдо установено и дипломацията може да го постигне, всички останали подробности ще бъдат обсъдени и решенията ще бъдат взети съвместно", заяви заместник-генералният секретар на "Хизбула" Наим Касем.

Ливанската групировка започна да обстрелва Израел на 8 октомври миналата година, за да покаже солидарност с "Хамас", която ден по-рано започна нападение срещу Израел от Газа. Преди това "Хизбула" беше заявила, че ще прекрати нападенията си срещу Израел едва след като бъде постигнато примирие с "Хамас" в Газа. Израел обаче настояваше "Хизбула" да отдели конфликта си с Израел от продължаващата война с "Хамас".

В речта си по повод първата годишнина от участието на "Хизбула" във войната Касем не споменава прекратяването на огъня в Газа като условие за постигане на такова в Ливан. Това беше втората реч на Касем, откакто Израел уби лидера на "Хизбула" Хасан Насрала в края на миналия месец. Оттогава Израел извършва ограничени наземни нахлувания в Южен Ливан, насочени срещу "Хизбула", която продължава да изстрелва ракети към Северен Израел.

Набих Бери, лидерът на шиитската партия "Амал", която е съюзник на "Хизбула", беше ключова фигура в преговорите за прекратяване на огъня с посредничеството на западните държави, пише БГНЕС.

Миналата седмица ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб заяви пред CNN, че Насрала се е съгласил на временно прекратяване на огъня, за което призоваха президентът на САЩ Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон и други съюзници по време на Общото събрание на ООН миналия месец. Скоро след това Насрала беше убит от Израел. 

Снимка: БГНЕС