fallback

Великобритания се притесни от заплахи от Русия и Иран

Обединеното кралство също усеща опасност от "Ислямска държава"

08.10.2024 | 19:47 Автор: Деси Николова

Според ръководителя на британската вътрешна шпионска агенция заплахите за Обединеното кралство от страна на Русия и Иран, както и опасността, която представлява групировката "Ислямска държава", са се увеличили през последните месеци.

Кен Маккалъм, генерален директор на MI5, заяви, че службата за сигурност е изправена пред "разтегнати" ресурси, тъй като се бори с вътрешните последици от войната на Русия в Украйна, конфликта между Израел, Иран и неговите пълномощници в Близкия изток, както и с ислямистките терористични групи, които се опитват да се възползват от сътресенията.

"Решенията, които MI5 трябва да взема за разпределяне на ограничения ни капацитет, са по-трудни, отколкото мога да си спомня в кариерата си", заяви Маккалъм в публична реч в Центъра за антитерористични операции на Обединеното кралство в Лондон във вторник. 

Той цитира по-специално руското военно разузнаване ГРУ, което участва в "постоянна мисия за създаване на хаос по британските и европейските улици.

Броят на разследванията на MI5, фокусирани върху заплахи от страна на чужди държави в Обединеното кралство, се е увеличил с 48% през последната година, каза той и добави, че Иран копира тактиката на Русия, която плаща на престъпници във Великобритания, за да извършват актове на агресия и сплашване. Тази дейност се е засилила през последната година и Кремъл намира начини да "адаптира" методите си, каза Маккалъм в отговор на въпрос от Bloomberg, като добави, че ще предостави подробности по-късно.

От януари 2022 г. насам MI5 е реагирала на 20 потенциално смъртоносни заговора на британска територия, които са били подкрепени от иранската държава, каза той, като отбеляза, че британските шпиони са забелязали "сходства" между руските и иранските усилия за водене на хибридна война.

Маккалъм заяви също, че Обединеното кралство вижда "засилваща се заплаха" от страна на "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Въпреки че нито една от двете не е такава сила, каквато беше някога, 

"Ислямска държава“ по-специално е "възобновила усилията си за износ на тероризъм", каза той.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback