fallback

Камала Харис иска права за ЛГБТИ обществото, Доналд Тръмп отхвърля трансджендърите

Двамата кандидати за президенти са на различни мнения по множество теми

08.10.2024 | 16:55 Автор: Деси Николова

В контекста на сложната геополитическа ситуация, Камала Харис и Доналд Тръмп предлагат противоположни визии за американската външна политика и правата на различни социални групи.

Войната в Украйна

Камала Харис заяви на партийния конгрес на демократите през август, че ще застане твърдо зад Украйна и натовските съюзници на САЩ. Тя обвинява Русия в извършване на престъпления срещу човечеството. На предизборния сайт на вицепрезидентът е посочено, че тя е играла важна роля в организирането на глобална реакция от над 50 държави в подкрепа на Украйна, за да може страната да се защити от жестоката агресия на Владимир Путин.

Бившият президент от Републиканската партия Доналд Тръмп пък каза, че ще "окуражи" Русия да нападне всяка членка на НАТО, която не изпълнява финансовите си задължения към Алианса, вместо да защитава "изостанали" държави членки. По-късно той смекчи донякъде тази своя позиция, но освен това спомена, че може да напусне НАТО, ако членките на Алианса не увеличат отбранителните си разходи. Републиканецът обяви също, че ако бъде преизбран, би искал да сложи край на войната в Украйна още преди встъпването си в длъжност през януари 2025 година.

Войната на Израел с "Хамас"

Точно както и президентът Джо Байдън, Камала Харис поддържа Израел във войната с "Хамас" и казва, че САЩ ще продължат да помагат на Израел за защитата на своето право на съществуване, ако тя стане президент. Но тя говори по-открито от Байдън за страданията в Ивицата Газа и подчертава по-силно, че те трябва да приключат. Тя е за примирие, за освобождаване на израелските заложници, взети от "Хамас" - групировката, която САЩ и други държави определят като терористична. Харис се обявява и за двудържавно решение в Близкия изток.

През април 2024 година Тръмп каза, че Израел трябва бързо да завърши офанзивата си в Ивицата Газа, защото "абсолютно губи войната", що се отнася до общественото мнение. Той окуражава страната "да се върне към мира и да спре избиването на хора". Тръмп обаче каза също, че е на страната на Нетаняху, с когото бе тясно свързан по време на президентството си. В телевизионния дебат Тръмп заяви, че щял да приключи тази война, "и то бързо", като и в този случай не съобщи подробности, пише DW.

Правата на ЛГБТ обществото

Преди 20 години, като окръжен прокурор на Сан Франциско, Харис извършва едни от първите еднополови бракове в страната. И сега на сайта си обявява, че ще се бори за законовото вписване на правата на ЛГБТИ хората във всички сфери - здравеопазване, жилище и образование. Правителството Байдън-Харис блокира в много щати законите, които ощетяват трансджендърите, и отмени наложената от Тръмп забрана за тях да служат в армията.

Тръмп иска да върне тази забрана. Той отхвърля правата на трансджендърите и планира в случай, че бъде преизбран, да прекрати всички програми, "които насърчават смяната на пола на всякаква възраст". Освен това той иска да изключи жените трансджендъри от участието в женски спортни състезания и да въведе закон, съгласно който мъжкият и женският пол са единствените полове, признати от американското правителство, и че те трябва да бъдат определени при раждането.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback