Великобритания затвори ТЕЦ-овете си на въглища, вносът на електроенергия скача с 30%

Дългът на страната за енергия е рекордните £3,7 милиарда

08.10.2024 | 15:40 Редактор:
Страната укрепва връзките си с Европа.
Страната укрепва връзките си с Европа.

След като последната въглищна централа във Великобритания спря работа миналата седмица страната ще разчита на електроенергия от Европа. 

Буферът от резервен капацитет, който мрежовият оператор на Обединеното кралство има за тази зима, първата без захранване от въглищна централа, се очаква да се разшири до 8,8%, тъй като страната укрепва връзките с континента, според новата прогноза, публикувана от енергийният системен оператор NASO на Обединеното кралство.

Това е увеличение от 7,4% миналата година, тъй като вносът ще играе по-голяма роля, след като нов кабел, свързващ Обединеното кралство с Дания, стартира работа през април. Вносът на електроенергия ще се увеличи с 30% спрямо година по-рано, според оператора.

Рекорден енергиен дълг

Въпреки че маржовете на доставките са най-комфортните от 2019 г. насам, цените на електроенергията на едро все още са около двойно по-високи от тези преди пет години, дори след спад от екстремните нива, наблюдавани по време на енергийната криза. Това е причинило известно трайно разрушаване на търсенето и означава, че домакинствата все още се борят със сметките. Дългът, дължащ се на сметки за енергия в Обединеното кралство, достигна рекордните £3,7 милиарда, според регулатора Ofgem.

Съществува също така риск глобалните цени на газа да се повишат още тази зима предвид геополитическите рискове, които ще засегнат и Обединеното кралство, каза National Gas Transmission. Затварянето на въглищни централи в цяла Европа прави икономиките по-изложени на нестабилни цени на газа в дните, когато вятърът не духа.

Увеличението на цените на газа в Европа и Обединеното кралство "излага пазара на по-силни ценови ралита" през тези периоди, според Сабрина Кернбихлер, водещ енергиен анализатор в Energy Aspects Ltd.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: архив БГНЕС