fallback

Великобритания санкционира руски военен командир за химически атаки в Украйна

ОЗХО​​​​​​​ изрично забранява употребата на токсичния агент хлорпикрин

08.10.2024 | 14:36 Автор: Деси Николова

Британското правителство наложи санкции на отдела за химически и биологически оръжия на руските въоръжени сили и неговия командир Игор Кирилов, поради подозрения за използване на химическо оръжие в Украйна.

Лондон: Русия използва токсични агенти в Украйна

Лондон и Вашингтон обвиниха Русия, че е използвала токсичния агент хлорпикрин срещу украинските войски в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО).

Британското външно министерство заяви, че е наложило санкции на Кирилов и на звеното за радиологична, химическа и биологична защита на руската армия "за подпомагане на разполагането на тези варварски оръжия".

В "черния списък" са включени и две лаборатории на руското министерство на отбраната „за предоставяне на подкрепа за разработването и разполагането“ на химически агенти на фронтовата линия.

Остра реакция от британското външно министерство

"Обединеното кралство няма да седи безучастно, докато Путин и неговата мафиотска държава нарушават международното право, включително Конвенцията за химическите оръжия", заяви външният министър Дейвид Лами.

"Жестоките и нечовешки тактики на Русия на бойното поле са отвратителни и аз ще използвам целия арсенал от правомощия, с които разполагам, за да се боря със зловредната дейност на Русия", категоричен е той.

Хлоропикринът е маслена течност с остра задушаваща миризма, която е била широко използвана по време на Първата световна война като форма на сълзотворен газ.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията го определя като "агент, увреждащ белите дробове", който може да предизвика силно дразнене на кожата, очите и дихателната система.

ОЗХО изрично забранява употребата му

Русия заяви, че вече не разполага с военен химически арсенал, но страната е изправена пред натиск за повече прозрачност във връзка с предполагаемата употреба на токсични оръжия.

През май Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи, че получената до момента информация за предполагаемата употреба на хлорпикрин в Украйна е "недостатъчно обоснована". Кремъл нарече твърденията "неоснователни и непотвърдени", предаде БГНЕС.

През юни Украйна обвини Русия, че е увеличила броя на фронтовите атаки с използване на забранени опасни химикали и е регистрирала повече от 700 случая на използването им през предходния месец.

Москва е подписала и ратифицирала КЗХО, която забранява производството и използването на химически оръжия. Санкциите замразяват активите на Кирилов и му забраняват да влиза в Обединеното кралство.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback