fallback

Иран: Ако Израел ни отвърне на атаката, отговорът ни ще по-мощен

"Няма да се откажа, докато гражданите ни не се приберат безопасно у дома", заяви Бенямин Нетаняху

08.10.2024 | 13:50 Автор: Деси Николова

Ударите на Израелсата армия по цели в ливанската столица Бейрут продължиха и тази нощ, като са били поразени над 70 цели на "Хизбула". При една от атаките е убит още един високопоставен командир на "Хизбула" - този път ръководителят на щаба на ислямистката милиция Сухейл Хусейни. Командирът е играл решаваща роля в трансфера на оръжия между Иран и "Хизбула".

Иран предупреди Израел да не предприема ответна атака срещу Ислямската република седмица, след като Техеран изстреля 180 ракети срещу еврейската държава.

"Съветвам ционисткия режим да не изпитва решимостта на Ислямската република. Ако срещу нашата страна бъде предприета каквато и да било атака, отговорът ни ще бъде по-мощен", каза иранският външен министър Абас Арагчи.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отговори.

"Докато врагът заплашва нашето съществуване и мира в страната ни и нашите заложници са в Газа, ще продължаваме битката. Няма да се откажем. Аз няма да се откажа, докато гражданите ни не се приберат безопасно у дома", заяви Нетаняху.

"Израел диктува събитията"

В Израел не се страхуват от ракетите, те вярват, че групировките, с които воюват са отслабени.

"Ситуацията остава напрегната, докато се решат проблемите, свързани с Иран. Анализаторите са на мнение, че трябва Израел да атакува петролните и енергийните съоръжения, но не атомните, защото тогава говорим за разгръщането на фатална война", каза журналистът Весела Райчинова.

Според бившия заместник-външен министър Милен Керемчедчиев година след обявяването на войната срещу "Хамас", Израел диктува събитията.

"В момента виждаме третата фаза, която е сухопътната операция, която цели да намери гнездата, където има ракети и бойци на "Хизбула". В момента Израел води война на 3 основни фронта - срещу "Хамас", срещу "Хизбула" и срещу хутите. Откриването на нов четвърти фронт срещу Иран би товарило прекалено много военните възможности на Израел", каза бившият зам.-външен министър.

Пред израелската армия обаче остава нерешен въпросът за връщането на около 100 заложници, които са в неизвестност.

"След тези 3 поредни дни, в които отбелязваме годишнината с много болка, излезе информация, че голяма част от отвлечените се намират в квартири, импровизирани тунели, открити са още клетки, в които да пребивавали. Голяма част от отвлечените са загубили своето тегло поне 20%", допълни Райчинова.

Израелската армията продължава със сухопътната операция в Южен Ливан, като основният фокус е откриването на тунелите, в които се предполага, че може да са скрити пленниците от Израел.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback