Интерпол търси помощ за идентифициране на телата на 46 убити жени (+ВИДЕО)

Операция "Разпознай ме" разширява инициативата от 2023 година

08.10.2024 | 09:26 Редактор:

Полицията в шест европейски държави и Интерпол възобновяват разследванията на смъртта 46 жени, които са били убити или са починали при подозрителни обстоятелства, в опит да идентифицират останките им, съобщи международната полицейска агенция, цитирана от Франс прес и ройтерс.

"Искаме да дадем отговори на семействата и да осигурим справедливост за жертвите", се казва в изявление на генералния секретар на Интерпол Юрген Щок.

"Операция "Разпознай ме" разширява инициативата от 2023 г., в която участват Белгия, Нидерландия и Германия, като към нея вече се включват Франция, Италия и Испания. Първият етап се стремеше да хвърли светлина върху имената и съдбата на около 22 жени, чиито тела са били намерени през последните 4 десетилетия.

"Не можем да се справим сами"

В резултат на това са били получени около 1 800 сигнала от обществеността, включително информация, която доведе до идентифицирането на останките на британката Рита Робъртс чрез татуировката ѝ на цвете, 31 години след като тялото ѝ е било намерено в Белгия.

Щок подчерта, че помощта на обществеността е била от решаващо значение. "Не можем да се справим сами", заяви той, цитиран от БТА.

В новото проучване, включващо 46 случая, полицейските сили ще обединят аналитичните си възможности и криминалистични методи, включително ДНК профилиране и реконструкция на лица.

За всяка жертва организацията публикува на уебсайта си реконструкция на лицето

Интерпол публикува на уебсайта си извадки от така наречените "черните бележки" за случаите, които представляват искания за информация за неидентифицирани тела - данни, които традиционно се разпространяват само сред полицаите. Сигналите включват подробности, вариращи от биометрични данни до физически описания на тялото или дрехите.

Интерпол се надява да назове "жената с татуираните пеперуди", открита в р. Сена през 2016 г., или "бременната жена с гранатовите огърлици", открита в гора във Франция през 2001 г.

За всяка жертва организацията публикува на уебсайта си реконструкция на лицето, подробности за местоположението и състоянието, в което е намерена, както и снимки на дрехи или бижута, намерени на мястото на престъплението.

Снимка: Интерпол