Заради войната в Близкия изток: Гърция влага €4 млн. в борбата с тероризма

75% от тях могат да бъдат финансирани от ЕС

08.10.2024 | 08:25 Редактор:
Предлага се и обучение на 30 полицаи от Антитерористичната служба.
Предлага се и обучение на 30 полицаи от Антитерористичната служба.

Разрастващият се конфликт в Близкия изток засилва страховете от международен тероризъм. Заради това Министерството на гражданската защита на Гърция се опитва да използва средства от Фонда за вътрешна сигурност на Европейския съюз, за ​​да подобри антитерористичното обслужване.

Това е проект, който ще струва 4 милиона евро и който предвижда създаването на модерна "стратегия", която ще обнови информационната инфраструктура на службата за борба с тероризма, ще покрие нуждите на поне 150 анализатори, ще дигитализира процедурите по разследване и ще предложи използването на специализиран софтуер, който ще осигури по-добра обработка на голямо количество информация, както и географско изобразяване на данни върху съвременни карти, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Подобряване на киберсигурността

В същото време ще бъде създадено сървърно помещение за новите информационни системи, докато "стратегията" ще получава данни от три нови системи за разпознаване на регистрационни номера.

Планът предвижда общо 50 служители на Антитерористичната полиция да бъдат обучени в софтуер за разузнаване и анализ на цифрови данни, а седем полицейски служители ще бъдат обучени в областта на киберсигурността. От 4 милиона евро, които ще струва изпълнението на проекта, до 75% могат да бъдат финансирани от ЕС.

Надграждането на услугите за борба с тероризма предвижда разработването на интегрирана информационна система, която ще включва, наред с други неща, софтуер за анализ, който ще ускори начина, по който информацията се обработва и управлява и се очаква да доведе до увеличаване арестите на членове на терористични организации.

По-нова компютърна техника

Обучението на персонала по киберсигурност и управление на мрежи се счита за изключително важно. За работата на информационните системи е необходимо и създаването на модерна сървърна зала, както и обновяване на компютърната техника.

Системи за проследяване

Планът също така предвижда доставката на системи за проследяване на автомобилни номера, които се очаква да позволят придобиването на критична информация както по време на проактивно наблюдение на цели, така и по време на провеждане на операции.

Предлага се и обучение на 30 полицаи от Антитерористичната служба за оглед на местопрестъплението, а в случая и на мястото на терористичен акт.

Като част от изпълнението на проекта се предлага закупуване на сървъри, две криптоустройства, 71 компютъра за надграждане на IT оборудването и други електронни елементи.

Що се отнася до графика за изпълнение, началната дата е 14 октомври 2024 г., а завършването му трябва да стане до края на 2029 г.

Снимка: БГНЕС